Maria: jag har lämnat in över 1500 upphandlingar

Maria Karlsson är en av lärarna bakom IHM Yrkeshögskolas korta YH-utbildning Public Bid Manager. Med sig i erfarenhets-ryggsäcken har hon över 20 års erfarenhet i branschen och 1500 inlämnade upphandlingar.

Hej, Maria! Berätta lite om dig själv.

– Jag bor i Lidköping tillsammans med min sambo och hund. Bredvid mitt arbete har jag fritidsintressen som windsurfing, simning, att baka och laga mat och kombinera detta med ett gott vin. Jag är dessutom yogainstruktör!

Jag jobbar som anbudskonsult där jag hjälper företag som säljer, eller vill sälja, till den offentliga sektorn - genom utbildningar, individuellt mentorskap och praktisk vägledning. Syftet är att utveckla och förbättra kundens offentliga affär utifrån företagets förutsättningar och mål.

Innan jag övergick till att driva eget bolag arbetade jag med försäljning till offentlig sektor som Public Bid Manager i 20 år. Jag har lämnat in över 1500 upphandlingar och genomför utbildningsinsatser så gott som varje vecka.

Hur skulle du beskriva utbildningen Public Bid Manager?

– Det är en riktigt bra utbildning som ger dig kunskaper kring vad du behöver veta för att på ett hållbart och strategiskt sätt sälja och leverera till offentlig sektor. Hur ser kundens inköpsprocess ut, hur gör vi för att sälja till offentlig sektor och varför ser det ut som det gör.

Utbildningen är på distans och halvfart - som deltagare ser du på undervisningsfilmer och tar del av materialet på tidpunkter som passar dig bäst. Vi har live-lektioner en gång i veckan där vi för diskussioner och har olika övningar vilket är väldigt uppskattat, därutöver arbetar du med övningsuppgifter på tider som passar dig.

För vem passar Public Bid Manager?

– Det är en utbildning för dig som med nyfikenhet vill bredda eller spetsa din kunskap att sälja till Sveriges största kundgrupp: Offentlig sektor. Du blir garanterat uppskattad hos många företag för din kunskap där du kan skapa fler och bättre affärer.

Om du dessutom arbetar som säljare, bid manager eller anbudskoordinator har du ännu bättre förutsättningar att kunna praktisera ditt arbete samtidigt - det blir ett lärande i arbetet.

Varför brinner du för offentlig upphandling?

– Jag har levt med offentlig upphandling i över 20 års tid och det är viktigt för mig att vi tillsammans bidrar till att våra skattemedel används på ett korrekt sätt. Offentlig upphandling har ett värde på över 700 miljarder kronor varje år vilket innebär att vi kan skapa förändring ”på riktigt” med dess hjälp.

Det finns så många företag med fantastiska produkter och tjänster som av olika anledningar väljer att låta bli offentlig sektor - företag som skulle kunna göra stor skillnad för offentlig sektor. Seriösa och bra företag ska premeras och får jag ett företag att våga sig in på den offentliga marknaden är det en win-win för oss alla.

Johan o Maria.jpg

Maria Karlsson tillsammans med Johan Svedberg - lärarduon för Public Bid Manager. Maria: "Jag ser fram emot utbildningen. Det ska bli roligt att hålla detta tillsammans med Johan - vi är ett bra team!"