Brett samarbete säkrar Kalmars E-kompetens

Med YH-utbildningen E-Commerce Manager ska en av Sveriges mest expansiva orter inom E-handel kompetensförsörjas. Satsningen på Kalmar blir det första steget utanför storstadsregionerna för IHM:s yrkeshögskola och ansökan är redan öppen.

Kalmar har etablerat sig som en av Sveriges viktigaste plattformar för E-commerce och Digital Business. Idag placerar sig kommunen på femte plats i landet räknat till antalet anställda inom E-handel och tillväxten exemplifieras av hur mängder av innovativa Kalmar-bolag lyckats på onlinemarknaden - Bygghemma, Hatstore, Royal Design och Nordic Nest, ja listan kan göras lång.

Kompetensbristen för den expansiva branschen är ett faktum och därför kliver nu IHM Business School in i sammanhanget och presenterar regionens första heltäckande E-commerce-utbildning någonsin, E-commerce Manager.

Läs även: "Kalmar hörs i alla sammanhang så fort man säger e-handel" och "IHM flyttar in i Kalmars digitala hjärta"

– Regionen uppvisar ett framåtlutat och entreprenörsdrivet näringsliv inom E-handel och digitala affärer. Vi hoppas kunna kompetensförsörja företagen i sin fortsatta expansion och erbjuda studerandemarknaden attraktiva jobb, det var därför vi valde att kontakta näringslivet i regionen, säger Tommy Persson som ansvarar för IHM:s Yrkeshögskola.

Tommy3.jpg

Tommy Persson gläds över att IHM:s regionala expansionsresa nu är inledd

I etableringsarbetet med E-commerce Manager har IHM Business School inlett ett samarbete med Kalmar kommun och Kalmar Science Park. Kommunens näringslivschef Thomas Davidsson berättar att han är mycket nöjd med att en utbildningen inom E-commerce äntligen kommer på plats.

– E-handeln växer snabbt i Kalmar och att ni kommer med den här utbildning bidrar till det här arbete än mer och stärka båda staden och företagen.

Hur ser kompetensbehovet inom E-commerce ut i Kalmar?

– I och med det som håller på att hända i Sverige så tror jag att det är oerhört många företag idag som kanske inte ännu insett att de kommer behöva personer som utbildat sig inom E-commerce, men att de kommer upptäcka det väldigt snart.


En ny digital framtid i Kalmar? Utbilda dig till E-commerce Manager


Den kanske viktigaste hubben för kommunens och regionens digitala tillväxt är Kalmar Science Park belägen i den futuristiska miljön ute på Varvsholmen, en bro från Kalmar Centrum och med panoramavy till Ölandsbron. Idag samlas över 100 bolag inom Kalmar Science Parks verksamhet, nästan alla mer eller mindre anslutna till E-handeln.

Louise Östlund.jpg

Louise Östlund leder den digitala tillväxtmotorn Kalmar Science Park

– Vi räknade till totalt 106 bolag förra veckan som är anslutna till oss, så det har skapats en smältdegel på Varvsholmen för de som kommer hit. För IHMs E-commerce-studenter kommer det bli väldigt naturligt med mycket nätverkande här, man hamnar mitt i allt, säger Kalmar Science Parks vd Louise Östlund.

Hur ser Kalmars E-framtid ut?

– Om några år kommer vi vara ett komplett kunskapscenter inom E-commerce, känt både nationellt och internationellt. När IHM Business Schools närvaro i E-handels-klustret satt sig kommer sannolikt fler E-handelsbolag etablera sig som vi både kan stötta inom tillväxt och kompetensförsörja, de är nyckelorden.

Pelle Gustafsson

Chief Marketing Officer, Outnorth

"Kalmarregionen är stark inom e-handel. Det finns ett antal stora e-handelsföretag här och många mindre som ligger i startgroparna. Att få hit en så specialiserad och kvalificerad utbildning som denna kommer att hjälpa många av dessa företag framåt. Innehållet är verkligen relevant och med två praktikperioder under utbildningen finns goda möjligheter att hitta ett spännande jobb här i regionen."


E-commerce Manager, Kalmar

Kostnad: Avgiftsfri och CSN-berättigad

Omfattning: 80 veckor (två år, inklusive två LIA-perioder)

Examensresultat: 400 Yrkeshögkolepoäng, SEQF nivå 5

Tänkbara yrkesroller: E-commerce Manager, Digital affärsutvecklare, Online Business Developer, Omnichannel Manager etc.

Infomöte online: 15 april, kl 12.00-13.00

Läs mer om utbildningen här

I samarbete med:

yh-blogg_ecom-kalmar-logos.jpg