2014- ett fantastiskt skitår

Ja här sitter jag, vid mitt köksbord.

Väntar på att larmkillen ska bli klar med att sätta in vårt nya larm. Imorgon åker vi till Thailand. En jul utan mamma och pappa. Hur ska det gå? Jag som är så familjekär och jultokig? Det kommer att gå bra, jag får ju vara med min favoritperson, sola, bada, äta och dricka gott. Här ska njutas. Och vet ni vad, jag tycker verkligen jag är värd det. För fy fasen vilket år 2014 varit. Ett fantastiskt skitår. Jag kommer faktiskt inte på något annat att kalla det.

Under året har vi haft med och motgångar, som det liksom alltid är. Just i år tycker jag motgångarna varit lite extra motiga. Vi gick in i 2014 med en ny insikt, och det var att vi var tvungna att välja väg. Vad är vår affärsidé? Varför? Vad ska vi inte göra?

Vi har därför gjort stora förändringar på Concept. Förändringar som inneburit att några av gänget fått hitta andra jobb. Hela processen med att komma fram till sådana beslut är väldigt krävande. Man vill, men ändå inte. Är beslutet rätt? Tänk om det blir bättre? Tänk om det blir sämre? Just då är det tufft att vara chef. Tufft att se till det stora, och inte till den enskilda individen. Låta pengar och inte känslor styra. Det är mitt ansvar, att se till att alla har ett jobb att gå till idag, och imorgon. Då kan tyvärr inte enskilda intressen tillgodoses. Jobbigt, men sant. Man måste fokusera på det där vi kan konkurrera och tjäna pengar.

För att driva igenom förändringar måste man tro på framtiden. Tro att de beslut man tar, är rätt för framtiden. För man kan aldrig veta. Såhär i efterhand känns det förbaskat bra. Vi har styrt Concept till att vara ett renodlat teknikföretag, som bygger förjäkla häftiga maskiner. Den profilen går inte riktigt hand i hand med grovsmide och ”slägga och spett-fix”. Det blir tydligare för oss vad vi faktiskt gör, och varför, likväl som det blir det för våra kunder. Att springa på alla bollar är aldrig bra, man behöver fokusera och satsa på en i taget.

När vi ändå förändrade vårt erbjudande, insåg vi en hel massa annat som behövde göras. Idag står vi med en ny styrelse. En styrelse som ska hjälpa oss ännu mer framåt. När man ändå håller på att röra runt, kan man lika gärna göra det ordentligt. Sån är ju jag. Allt eller inget. Vi står också med en organisation som är väl anpassad till vårt erbjudande och vårt arbetssätt. Ett gäng förbaskat bra människor dessutom. Vi har fortsatt mycket kvar, men en hel del är gjort.

I våras blev jag och nominerad till årets nyföretagare i kommunen. Tyvärr vann jag inte (jag hävdar bestämt att det berodde på provmaterialet vinnaren hade med till juryn. Muta kan det också kallas. Men det klart, har man ett bryggeri är nog proverna mer uppskattade än en fräck servomotor eller ett gäng muttrar, så jag förstår dem) men ändå är det väldigt kul att det är andra som tycker man gjort bra ifrån sig. Man jobbar ju varje dag med att bli bättre. Och Concept har ju blivit min bebis. När någon annan ser det jag ser, alltså ja, vilket lycka. Jag tänker att vi kanske får chansen nästa år igen. Jag tycker faktiskt mina killar är värda det.

Vi hade också målet att komma in i fler branscher. Jag är nämligen övertygad om att vi skall ha en bredd, detta av flera anledningar. En är självklart konjunkturen. Olika branscher har olika cykler. En annan, och den som skapar mest mervärde, är att inom olika branscher har man olika standarder och sätt att lösa problem. Ingen kanske bättre eller sämre än den andre, men olika. Vem säger att bilindustrin inte kan ha nytta av hur läkemedel gör? Eller plast av livsmedel? Det är lätt att hamna i tunnelseende och göra så som man alltid gjort utan att det kanske är det bästa sättet. I vårt erbjudande ingår en helhetsbild, med input ifrån olika håll Det här målet är ständigt pågående, men jag tycker ändå vi kan se det som uppnått för iår. Vi har fått flera nya kunder samtidigt som vi fortsatt levererat till våra befintliga. Det tycker jag är riktigt bra. Projekten blir dessutom mer och mer omfattande, är inte det ett bra betyg? Befintliga och nya kunder som vill jobba mer med oss? Kan man önska mer?

Jag blev ju också nominerad till Årets unga Vd, vilken jag tillskillnad från Årets nyföretagre, faktiskt vann. Alltså, hur coolt är inte det? Jag, Ruth Westberg, vann? Jag sa det då och jag säger det igen, det var jag som fick äran att gå upp på scen med mycket darriga ben, för att ta emot priset i Stocklhom, men det är inte bara jag som vann. Hela Concept är vinnare, utan mina killar hade ingenting gått. Att driva företag är ingenting man gör själv. Det om något är en lagsport, och jag är oerhört stolt över vad vi åstadkommit på de här åren. För att få vara en del av vårt lag.

Första dagarna efter vinsten blev serven så trött av alla mejl så vi har fått köpa en ny. Besökarstatistiken på hemsidan har mer än fördubblats, vår profil på Eniro har ökat med tre gånger. Jag har fått möjlighet att börja föreläsa, något jag drömt om ett tag. Vi har fått massor med artiklar om Concept, det är ju en sån dröm för marknadsföringen.

I samband med förändringarna, innebar även min vardag en del förändringar. Jag har gått ifrån en ganska administrativ roll till väldigt operativ. Jag gör mindre och mindre av ekonomiarbetet, löner, rapporter mm, efter årsskiftet ska mer eller mindre allt skötas av en ekonom. Jag ska satsa helhjärtat på marknad, projekten och sälj. Marknad och projekt har varit en stor del tidigare, men inte försäljning. Vi började med ”nya säljaren” i oktober, och jag tycker jag gjort bra ifrån mig. Jag har sålt mer på dessa tre månader än vad jag kanske trodde jag skulle klara på ett år. Idag fick jag min hittills största order. Champagnen, inget vanligt bubbel idag inte, är på kylning. För när ska man fira om inte nu? Om jag ska vara ärlig trodde jag kanske inte riktigt på att det skulle gå så bra, men det finns få människor som är så envisa som jag, och jag bestämde mig för att det skulle gå. Jag kunde ju inte låta mig själv falla offer för min måttligt populära fras ”Hur svårt kan det va?”.

Inför 2015 känns det lite tunga 2014 väldigt bra. Visst, det har varit ett av de sämsta åren för Concept, förändringar har dragit energi, vi har gjort projekt som inte riktigt gått ihop som man kan önska, och burit flera extraordinära kostnader som bara är tråkiga. Men med de förändringarna vi gjort, ordar som kommit in, publicitet och annat nytt pågång känns det förbaskat bra. Vi är ett laddat gäng inför 2015, det kommer bli vårt år.

Så nu sitter jag alltså här vid mitt köksbord med larmteknikern som snart är klar och just nu provar alla larm högt och lågt. Jag vet inte om det är för att larmet tjuter så i öronen som ögonen tåras, eller för att jag tänker tillbaka på vårt år och faktiskt är sådär förbannat stolt.

Jag kommer aldrig erkänna det sistnämnda. Även om det faktiskt skulle vara sant.