Min jobbansökan blev bombhot

 En av mina vänner är full av idéer. På gott och ont. Den här gången ledde hans infall, och min oförmåga att lyssna, till att jag för tretton år sedan blev misstänkt för att vara en bombman.

 

– Snart 40, då är du körd vad det gäller att få fast jobb Så sa en vd till mig. Tuffa besked, tänkte jag som precis hade planerat att söka anställning. Jag frågade min kreative vän om råd och han sa: 

– Buda ansökan i en bankbox av plåt så kommer du att synas. Du kan få en av mig, jag har trehundra stycken. 

Nu undrar du kanske varför någon förutom en bank har den volymen bankboxar, och kanske om min vän även har ett lager med skidmasker. Svaret är enklare än så. Han bara är sån. En idéspruta. I början av nittiotalet lånade han exempelvis pengar för att köpa betydligt fler regnkappor än antalet bankboxar vi har talat om här. Tanken var att han skulle göra storkovan i Roskilde när det sedvanliga regnet drog in över konsertbesökarna. Då skulle han stå där, som en räddande ängel med regnskydd till salu. En genial idé för att rädda hans haltande ekonomi. Sommaren skulle visa sig bli en av Danmarks torraste. 

Min gode vän har misslyckats många gånger. Men han reser sig alltid, likt Thorsten Flink. Jag tror att misslyckandena är en stor anledning till att han idag är en av de mest framgångsrika vänner jag har 

Hur som helst. Jag bestämde mig för att följa rådet, la jobbansökan i boxen, låste med ett hänglås och budade den morgonen efter till den rekryteringsansvarige. Nyckeln skulle jag buda senare i ett eget kuvert. Tänkte att det skulle höja spänningen, som dagen innan julafton när man inte får öppna paketen. Jag visste inte hur rätt jag skulle få. 

På eftermiddagen ringde jag företaget som sökte personal. I min fantasi såg jag en rekryteringsansvarig som satt och stirrade stint på en trekilos bankbox, med en undran om vad det är för fantastisk kandidat som har budat den. 

Mina fantasier avbröts av rekryteraren som svarade i andra änden av telefonnätet. I det läget upptäckte jag att det inte var helt lätt att förklara kopplingen mellan mitt telefonsamtal, bankboxen och att jag sökte jobb. Dessutom hjälpte det inte att vara torr i munnen och stamma av nervositet. Till sist nådde mitt budskap ändå fram till andra sidan, där personen i fråga sa: 

– Aha, det är du som har skickat plåtlådan. Sedan blev det tyst ett tag innan hon fortsatte: 

– Vi trodde att det var en bomb och har kallat på vakten som just nu undersöker behållaren. 

Som du kanske förstår blev det ingen intervju. Men nu vet jag i alla fall hur jag ska nå igenom bruset. När jag senare berättade historien för min kompis så sa han: 

– Tommy, jag sa att du skulle tejpa nyckeln på utsidan av boxen. 

Som säljcoach kan jag se flera sedelärande delar i denna historia: 

1. Träna på att resa dig efter ett nej på en affär. Eller lär dig en säljmetod som gör att du får fler ja.
2. Våga testa, det är enda vägen till utveckling.
3. Vinn förtroende och undvik missförstånd genom att vara en bra lyssnare.
4. Undvik att skicka bankboxar till folk utan nyckel. 

Relaterad artikel - Jesus satte sig i styrelsen.

14 mars 2016
Till toppen av sidan Till topp