// //

Full smed gillrar fälla för barn

Ska du söderut på semestern? Passa då på att besöka smedbasen hos Chaggafolket vars produktpresentationer saknar motstycke. Förr eller senare kommer de att sluta i en blodig historia, så lär dig av hans oortodoxa idéer medan tid är. 

Smedbasen stinker söt körsbärslikör. Han tillhör Chaggafolket som jag och min familj besöker på semester i Tanzania. Med en bristfällig rad gulsvarta tänder presenterar han leende smedjans stolthet – en rad Masaispjut. De kan tas isär i tre delar med ett enkelt handgrepp. Genialt, verkar hans stora leende säga. Jag är tveksam, det luktar inte bara sprit utan även turistfälla. 

Skulle Masaier döda lejon med vapen som närapå faller isär av sig själva? Det verkar mer som att produkten är anpassad för turistbagage. Kanske känner smedchefen av min skepsis, för efter att han har lyckats få min åttaåriga Otto att generat fotograferas med ett spjut i högstas hugg, så drar han bort oss till smedjan. Den består av ett tak i korrugerad plåt som vilar på träpålar. Smederna sitter på marken och slår gammal bilplåt med hammare mot städ. Det är ett jävla liv. Jag kan inte tänka mig att någon i arbetslaget har hörseln i behåll. 

Smedbossen vill visa det senaste smidet. Det är en stor djurfälla som slår igen sina gjutjärnskäftar om djurets huvud, ben, eller vad som utlöser den. Han lägger konstruktionen på marken framför familjen Lindström. Sedan ställer han hela sin tyngd på plattjärnet, som sticker ut ca femtio centimeter på ena sidan, för att få det att böja sig och agera fjädern som smäller ihop fällan med en förödande verkan. Nu är smedledaren riktigt uppspelt. Han vill visa kraften i sitt smide och släpper en bult på utlösningsmekanismen där betet ska placeras. Pling! Inget händer. Bulten studsar av utlösningsblecket och lägger sig där bredvid, i fällan. Smedförmannen ser besviken ut, men lyser snabbt upp igen, böjer sig ner och sträcker in handen mellan de öppna järnkäftarna och börjar treva med fingrarna efter bulten. Herrgud! Vad gör människan tänker jag, finns det inget skyddsombud på arbetsplatsen? 

Nytt försök. Denna gång släpps bulten från en något högre höjd mot blecket. Pling! Därefter inget mer. Basens besvikelse går över i ett: det var då… eller vad de säger på Swahili. Upprörd böjer han sig ner och startar ett än mer frenetiskt trevande efter bulten i fällan. Då säger min andra son, femtonåriga Hugo: pappa jag går nu, jag kan inte se mer. Själv ser jag för min inre syn en enarmad smedbas och vänder bort huvudet för att slippa skåda hur det förvekligas. Istället borde jag kanske ha lett bort Otto och Thea, blodiga arbetsplatsolyckor är inget för åttaåringar. Men det är lätt att vara efterklok. 

Halvt bortvänd ser jag ånyo bulten kastas, nu med en handledsknyck för att öka kraften. Pling! Som vanligt uteblir effekten. Då bestämmer jag mig för att gå, naturligtvis utan att tänka på att ta med mig mina barn. Men på något sätt har smedledaren vid det här laget lärt sig mitt kroppsspråk, för han fattar snabbt ett halvkilos metallstycke och kastar i fällan. De smidda käftarna slår ihop med ett ljudligt, kladang! Smedbasen verkar lättad. Det är han inte ensam om. 

Men det är inte över än. Snart ska jag och delar av min familj befinna oss ”six feet under” med denna man, och en flämtande fotogenlampa. Kort och gott, en skräckupplevelse jag ogärna återupplever. Mer om det i nästa sommarbulletin. 

Fem saker smedbasen kan lära dig om produktpresentationer:

1. Även B2B-kunder fattar i mångt och mycket köpbeslut utifrån känslor, omedvetet och medvetet, sedan använder de fakta för att rättfärdiga beslutet inför sig själv och andra. Lägg därför stor vikt vid att skapa känslor när du presenterar kundlösningar. Många säljare fokuserar enbart på logik. 

2. Fånga intresset och behåll det hela vägen till avslut. Smedbasen kunde ha stegrat stämningen ännu mer genom att först demonstrera vad som händer med gossedjuret Skuttis när hon går i fällan. För att därefter växla upp till att visa samma scenario för nallebjörnen Brumme, och slutligen mjukiselefanten Trumpet. 

3. Se till att genrepa så att du verkligen vet att tekniken fungerar som du tänkt. 

4. Undvik att stoppa in dina lemmar i maskineriet på kraftfulla tekniska konstruktioner under demonstrationen. Även om det kan väcka känslor hos köparna, så är inte upplägget långsiktigt hållbart. 

5. Visa aldrig en Power Point om du har möjlighet att visa produkten. 

Relaterade artiklar 

- Avslutsteknik är överskattat. 

- Säljare, kräv ett starkt varumärke! 

Tommy

29 juni 2015
Till toppen av sidan Till topp