God jul! Om att hålla julstämning året runt

Jag är på nätverksträff nummer tusen. Försöker göra mig osynlig vid toaletterna på bottenplan. I hasorna har jag lyckats få med en typ som saknar sociala antenner, eller kursen i behovsanalys. Vars motto antagligen lyder; ett nej leder så småningom till ett JA! Övertalning istället för att övertyga. Jag beslutar mig för strategin att vänta ut. Jag tänker inte utväxla visitkort med förföljaren. Principsak. Hen lyssnar inte.
 
Jag börjar fundera om situationen ovan är en anledning till att somliga skippar nätverkandet. För vem vill leka katt och råtta på arbetstid? Själv har jag idag gått hit med inställningen att ge. Att vara generös med tips. Kanske etablera några kontakter. Istället står jag här och trycker i ett hörn och låtsas vara nödig. Nåväl. Belägen på samma hotell minns jag en oförglömlig glädjestund här för några år sen i konferenslokalerna över mig. En skrattsalva som verkligen bröt isen på det tämligen stela företagsföreningsmötet. Tre bankmän med kraftigt revirtänk råkade ofrivilligt hamna på rad bredvid varandra. Vid tidpunkten för att presentera sig visade sig deras pitchar vara HELT IDENTISKA. Inte som Melania Trumps och Michelle Obamas tal, där några ord faktiskt bytts ut. Utan HELT IDENTISKA. Osagt om vilka banker som deltog så var det mindre kul för den sista. Väl när dennes tur kom så fyllde nämligen samtliga i rummet in i hans hisspresentation med stämma. Men vilken isbrytare. Och vad alla skrattade. Jag och en kollega skrev själv avtal med en kund strax därefter. En kund som vi något år tidigare hjälpt. Vi spårade upp en fastighetsägare till en industritomt de ville förvärva.
 
Reciprocitet är vad ditt kontaktnät ska florera kring. Att vara generös. Reciprocitet är nämligen helt omöjligt att stå emot. (Nåväl, det är ju inlärt så visst finns rötägg som inte förstår gentjänster eller varför de ska betala din faktura.) Reciprocitet är vad du upplever när du känner dig skyldig att återgälda en middag eller att du vill göra rätt för dig. Varför det känns så obehagligt att ta emot en julklapp när man inte har någon själv. Varför service genererar återkommande kunder. Varför freemium fungerar. Och likaså är det ju i ditt nätverkande. Utan utbyte är det ju inget nätverk. Att samla kontakter på hög via Linkedin eller annat kanal genererar ju först när du börjar dela med dig.
 
På hemmaplan bor jag bredvid en expert på reciprocitet, utan att vara medveten om det. En god vän som är oerhört generös med sina tjänster. Och det är just det som är problemet. Han är för behjälplig. Sällan får jag minsta chans till att återgälda honom. Jag hinner liksom aldrig ikapp. I all välmening har han satt mig högt uppe på ett skuldberg som jag aldrig kommer lyckas att betala av. 
 
Låt nu min granne vara en förebild för hur er nätverkssstrategi ska läggas upp. Jag ska berätta varför. Om min granne skulle be mig imorgon om något helt absurt. Låt oss säga… köra hans bil till Sydpolen hade jag ställt upp direkt. Alltför att betala av skulden. För man vill ju vara skuldfri eller hur? Placera därför alla ni träffar, potentiella som befintliga kunder högt uppe på en platå och håll kvar dom däruppe. Skäm bort dom. Jag lovar att det lönar sig. 
 
Och låt den slipade säljaren som jag i stunden försöker undvika vara en förebild för hur man INTE ska nätverka. Det är jätteenkelt. Bara öppna öronen! 
 
Jag ser en lucka. Ett annat offer antastas av mannen utan hörsel. Dags att fortsätta med generositeten.
 
// Tomas
24 juli 2016
Till toppen av sidan Till topp