Det går bra nu, så vad är din vinjett egentligen?

Jag tillhör den skara som med största sannolikhet kommer att drabbas av tinnitus innan 50. Den värsta svordomen jag kan tänka mig är "kan du sänka ljudet", eller Scchhh! Musik gör mig till en bättre människa. Musik gör mig bättre i arbetet. Musik gör mina kunder glada. Musik gör min chef nöjd. Musik generar affärer. Musik förändrar människor. Musik driver köpbeteenden. Ni förstår bilden. Musik kan skapa fred på jorden. Att dela en ljudupplevelse, eller ett "blanneband”* förenar människor. *(översättning: låtlista/spellista på skånska, levererad på ett kassettband. För mer info, besök närmsta teknikmuseum).

Allting började med en punk- och rockberoende pappa, som kom i otakt med sitt egna band. Åtminstone enligt mammas vittnesskildringar ifrån den tiden. Och en familj, som inkluderade en trombon, en halvakustisk gitarr, en synt med tillhörande orgel-lektioner nere på lokala ABF. I avsaknad av expertutlåtanden, var det ändå inte speciellt svårt att komma till insikt att det var vare sig min begåvning eller mig själv som talangscouterna jagade. Denna (o)talangfullhet låg därför som grund för vidare beslut om att helt enkelt lämna "skapandeprocessen". Jag klängde mig istället kvar i branschen som storkonsument och gynnade branschens aktörer med royalties, genom ett maniskt skivsamlande.

Jag hann också med att inkludera mig själv i ett hiphop kollektiv, varav det kollektiva bestod av att vi samtliga led av en kronisk skrivtorka. Och en svår sådan. Man kan säga att vi var som allra bäst, instrumentalt. Efter vårt enda uppträdande, med vår enda låt, på en mindre, men erkänd festival i Skåne, kändes vidare turnéplaner inte speciellt lockande i sig. Giget som ingjöt oss i högtflygande planer runt om i världen, tog oss istället runt, i en Volkswagen Jetta, cirkulerande metropolen Hässleholm. Glamoröst, det där hiphoplivet. It was a hard knock life, 4 us!

- Skruva ner, var den mest använda frasen i mitt barndomshem. Pappa levde som han lärde. Efter nittiotalskrisens spår kommer jag ihåg att skruvandet i smyg även tog vid på elementen i huset, varmvattenberedaren och ibland på humöret. Tack vare de tunna gipsväggarna, och en stor syskonskara med åldersspridning fick jag en god aptit på allt som innehöll en takt. Med vad som också höll oss varma, i det numera kalla inomhusklimatet vi växte upp i, var just friktionerna ifrån diverse musikstilar. Musiksmak är ju lite som sill, man ändrar åsikt med åldern. Så en viss mognad har skett, men högtalarna dänger fortfarande ut ljudvågorna ifrån jazz, hiphop, opera, ragga, grunge, punk, klassiskt, synth, rock, blues, pop, 50-, 60-, 70-, 80- tals musik, death metal, flamenco, Lill Lindfors... (nu sparar jag tecken, punkt).

Jag har anskaffat mig en musikalisk kompass. Jag minns vad jag åt, vad jag gjorde, vem jag var med, vilken årstid det var och vad jag hade på mig, till diverse låtar. Jag minns när skivor släpptes genom var jag befann mig just då. Och jag minns var jag befann mig genom skivsläppen.

Business by rock n roll
En av de outtalade förmånerna som tordes vara mer nämnvärt i platsannonser gällande yrken med resor som ett nödvändigt måste, är att du mellan dina möten, faktiskt kan få vara dig själv i bilen för en stund. Stampa takten i golvet, vråla ut din vrede till en karaokedänga, eller spela luftgitarr (med båda händerna på ratten, naturligtvis). Allt enligt Trafikverkets föreskrifter förstås.

I bilen har jag själv en skiva för varje tillfälle. En för när det går bra, eller när det helt enkelt måste gå bra. En för körning i motvind, och så vidare. Jag är djupt troende till att man kan skapa olika tillstånd genom musik. För visst, har Eye of the tiger, även en viss inverkan på dig vid aerobiska högtider. Lite jävlar anamma. Rocky Balboa minen seglar upp i ditt ansikte, och plötsligt kan du tänka dig råa äggulor som förtäring, trots en tidigare salmonellaskräck. Är du inte övertygad av min tro? Testa då ett ljudlöst gruppträningspass istället. Halvvägs till destinationen, vart ni nu är på väg, kommer du att hoppa av din spinningcykel, i syfte att konvertera till min religion. Pump up the volyme.

Men nog om mig. För det står väl klart nu att musik är en stor del av mitt liv.

Vilken är din egen vinjett?
Musikens uttryck i marknadsföring ter sig bland annat genom de känsloväckande vinjetterna som talar till oss i radion, tv:n eller på bioduken. Till skillnad ifrån visuella budskap kan de färdas längre och hålla en längre restid. Du hör tv:n ända ut i köket, eller så nynnar du fortfarande på den där bilreklamen som du såg för flera år sen. Men ljud kan också signalera till aktioner. Exempelvis min egen son vet när Trollemor sjungs upp, är det dags att sova. - Ja, det låter ungefär lika illa som orgeln. Hemglassbilens ljudlogotyp väcker köpinstinkt. Eller av ren reflex, söker du skydd när larmet går. En del är gissningsvis inövade beteenden, eller lekar med våra instinkter. Musik kan få en lugn, eller på ett bättre humör, men den kan också väcka ilska eller melankoli. (Eller mördarinstinkter, om man frågar Marilyn Mansons motståndare).

Nu till vad som väcker min nyfikenhet. Om det går att skapa eller påverka humör, få oss att köpa mera på grund av hissmusik i butiken, eller signalera aktioner bör det således finnas en vinjett som får oss att på rätt spår så att det går bra i våra liv. Vilken vinjett speglar ditt egna personliga varumärke? Eller om en reklam skulle sälja dig själv som produkt, vilket låtval hade fungerat? Tänk dig själv om du hade haft en ljudtekniker som la på skrattsalvor var gång, du sa nånting kul. Visst hade du till slut inbillat dig att du var rolig.

Så, vad blir ditt bidrag?
Det är nu jag behöver din hjälp i mitt lilla experiment. Finn den låt som speglar din personlighet. Dela med dig ditt bidrag enligt instruktionerna nedan. Lyssna på den enbart när du är på bra humör, eller presterat någonting riktigt bra så du förknippar den med ett positivt tillstånd. Om mitt experiment skulle lyckas så har vi banat nya vägar för vår egen framgång. I annat fall så säger jag som Edison, jag har inte misslyckats, utan bara undersökt en idé som inte fungerade.

Nedan ser du länken till en spellista som snart är full av framgång. Jag kallar den "Det går bra nu". Om du delar din egen vinjett i kommentarsfältet, så är jag för det första evigt tacksam och lovar att uppdatera listan med ditt bidrag, varpå vi tillsammans har den ultimata framgångslåtlistan inom kort.

Länken till framgångslåtlistan

Det går bra nu

Mitt eget bidrag, skulle lätt bli Jim Croce – You Don't Mess Around With Jim men istället blir det något som hänger ihop med den där scenen i Hässleholm, annat än den där eländesresan. För en del av de andra artisterna som uppträdde har det gått väldigt bra för, även om de också säkert också lyssnat på många motvindsskivor längs vägen. Somliga fortsatte vidare och kämpade, trots en till synes då okommersiell marknad. Kanske satt de hemma och lyssnade på Eye of the tiger. Eller så la de lock över öronen, när någon sa att de skulle skruva ner. Och de reglerar säkert deras egna termostater med jämna mellanrum, men kanske med bibehållet humör eftersom de satsade, istället för att ge upp. Apropå att lägga ner, så la pappa la ner gitarren och punkrockplanerna först för två år sen, vid 65 års ålder. Så från en annan del av den där Hässleholmsscenen, här är mitt bidrag, nämligen mannen, myten, legenden Jens Resch, aka Chords, Timbuks sidekick och reggaepartner i Helt Off, ligger i spellistan och väntar!

För visst går det bra nu, eller hur Jens?

Glöm inte. Musik gör dig till en bättre människa. Musik gör dig bättre i arbetet. Musik gör dina kunder glada. Musik gör din chef nöjd. Musik generar affärer. Musik förändrar människor. Musik driver köpbeteenden. Musik kan skapa fred på jorden. Musik förenar människor.

Vad blir ditt bidrag?

Tomas

Ps. Får man hälsa i en blogg, eller är det okonventionellt? I så fall, ett stort tack till Saxell, ännu en av de som det går bra för idag. För alla "blanneband" och inspiration, som du generöst bara delade med dig. Finns i mitt hjärta, och musiksamling.

 

24 februari 2015
Till toppen av sidan Till topp