Q&A – Att plugga och bo i Dublin

För ett par veckor sen var jag och pratade för en härligt målmedveten samling Företagssäljare från IHM Stockholm som var pepp på att åka till Dublin och nu har det börjat ramla in frågor på mailen från andra IHM-elever som är sugna på att göra en Bachelor eller Master på Dublin Business School. Himla kul tycker jag! Frågorna rör sig mycket om boende, kostnader, språket och CSN, tänkte därför samla svaren i ett par rader här:

Boende – vart ska man bo? Hur ska man bo? Vad kostar det?
Till skillnad från Sverige är det väldigt vanligt bland studenter och ’young professionals’ att bo i kollektiv; man har alltså egna sovrum men delar allmänna utrymmen. City och förorterna är fulla av boenden; antingen hyr du in dig i ett rum, eller så går du ihop med ett gäng och hyr en lägenhet tillsammans. Observera att det senare alternativet kräver att någon går in som förstahandshyresgäst och står som ansvarig för el och internet.

Många har frågat om vilket områden man ska bo i. För det första, även om det finns trevliga områden i förorten ska det inte vara problem att hitta bra, prisvärt boende i city (Dublin 1 och 2, runt Liffey). För det andra, det finns vissa områden som är att föredra och andra som är stökigare/osäkrare att vistas ensam i på kvällen. Mitt tips är att fråga dig för; irländarna är mer än hjälpsamma så vänd dig till personal på skolan, på hostellet eller restauranger/kaféer så kan du skapa dig en egen uppfattning.

Kostnad för boende är svårt att säga, men ett skäligt pris är €350-€450 (det bör inkludera WiFi). Som med allt annat får du sätta ett eget kostnadstak. Elen tillkommer utöver hyran och man betalar två månader retrospektivt. Elen är dyr, och i regel dubbelt så dyr under vintern. Jag tror att jag beräknade €70/mån, men det gick på mindre. Fråga om snittpriset innan du skriver på kontraktet. WiFi ingår oftast i hyran – jag tycker att ni ska förutsätta att WiFi finns!

 Här kommer några ’do’s and dont’s’:
-  Det finns flera boendesiter; jag använde daft.ie och easyroomate som är utmärkta om du letar efter att hyra in eller dela lägenhet med någon. Signa upp för bevakning så meddelas du när nya objekt läggs ut.
-  September är årets högsäsong för boendesökande – stan invaderas av studenter som, precis som du, letar boende efter sommaren. Det lär ta tid, du lär få gå på många visningar. Om det är svårt att hitta bra boende, tappa inte tålamodet, det kommer att lösa sig. Ta inte vilket boende som helst, ha tålamod!
- Hyresvärden vill oftast skriva på ettårskontrakt. Om du inte planerar att stanna så länge är det upp till dig om du vill vara ärlig med det eller inte; risken är att du inte får kontraktet om du säger att du vill ha kortare hyresperiod. Om du avbryter avtalsperioden på ett år, får du räkna med att ev. bli av med handpenningen.
- Agera snabbt! Så fort du ser något intressant – ring och boka en visning! Och försök att boka så tidigt som möjligt, t.o.m. tidigare än angiven visningstid. Andra kommer nämligen att göra det och detta kan då vara din enda chans. Om möjligt, låt det inte gå för många dagar från att de lagt ut annonsen.
- Ta gärna med handpenningen (en månadshyra) till visningen, även detta kan vara din enda chans; är du intresserad, säg det på en gång och erbjud dem pengarna, det är ofta snabba affärer som gäller.
- Bo på hostel/hotell medan du letar boende. Avalon House är bra och nära DBS och Abbey Hostel är helt OK!
- Fixa boende på plats i Dublin, inte hemma från Sverige. Vad du än gör, skriv ALDRIG på ett kontrakt innan du sett rummet/lägenheten!

Språket – Är det svårt? Klarar vi svenskar oss?
Oroa dig inte, som svensk har du tillräckligt bra engelska för att klara dig, både till vardags i skolan. Det lovar jag! Jag ska vara ärlig och säga att det var knepigt i början att förstå accenten, att växla om till att tänka engelska, eller följa med i vissa jargonger. Det kräver en del koncentration och energi, men efter bara två månader kommer du ”take the piss” och slänga med ord som ”Grand” och ”Craic”! 

CSN - räcker pengarna?
Man får inte jättemycket pengar, men det räcker helt klart (beror ifs. vilka utgifter du skaffar dig). Jag hade med lite sparpengar, men inte mycket. Då du får pengarna i en pott i början av varje termin är ett tips att göra upp en budget för att ha koll på dina kommande utgifter. En fördel med Dublin är att det är en studentstad – det finns massor av studentrabatter på nöjen (bio, mat, resor, gym etc.), shopping och många attraktioner har gratis inträde.

Tyvärr har det strulat med CSN nästan varje gång jag ansökt om lån; det tycks alltid vara något som saknas i ansökningsblanketten, oavsett hur många gånger jag eller mina klasskamrater personligen frågat om vilka uppgifter som ska vara med. Mitt tips är att fråga flera personer på CSN och sedan be DBS skriva ner allt på ett referensbrev – det är bättre att vara övertydlig. Och, sök i god tid!

Utbildningen – är det svårt?
Personligen tycker jag att det var kämpigare än på IHM, och det beror nog både på språket, att det är ett annat akademiskt fokus och att man läste kurserna parallellt. Men, jag hade inga problem att göra bra i från mig; allt som krävs är att man faktiskt lägger ner tid på att plugga. Ett tips är att använda dig av aktuell forskning, det premieras. Läs gärna mitt tidigare inlägg om stresshantering.

Nu är det min tur att fråga dig: Varför vill du åka till Dublin?
Jag tror att det kan vara en bra att ha svaret på det innan du åker. För egen del åkte jag inte enbart för att få ett diplom. Jag var nyfiken, ville ha ett äventyr, leva i en annan kultur, resa runt, se det irländska livet. Därför valde jag att bo med irländska professionals, och inte svenskar. Jag var öppen för att lära känna många irländare och blev på så vis hembjuden till flera familjehem, Sunday roast-middagar och firade högtider, fick följa med vänner runt om i landet. Jag har fått många ovärderligt fina vänskaper och erfarenheter, och fick verkligen se hur irländarna lever.

Jag har försökt svara så utförligt jag kan, hör av dig om du har fler funderingar. Jag hade samma funderingar som du innan jag åkte, det sista tipset blir därför: slappna av, oroa dig inte om du inte känner att du har stenkoll på allt - allt kommer att lösa sig alldeles utmärkt! I slutändan handlar om hur du själv väljer att ha det, allt jag kan säga är att du har ett himla spännande år framför dig om du åker!

Lycka till!
/Tharanga, önskar lite att det var hon som var på väg till Dublin i höst!

12 juli 2013
Till toppen av sidan Till topp