Nu vill alla hyra

Streamingtjänster har blivit det nya modeordet hos gemene man. På företagsmarknaden talar alla om molntjänster. I båda fallen avses prenumerationsbaserade leasingavtal för tjänster som levereras direkt över Internet. I takt med att det blir både billigare och smidigare att hyra än att köpa, kommer ingen längre att vilja äga. 

De flesta av oss har använt Internetbaserade abonnemangstjänster sedan länge. Tänk bara på bank (e-banking), e-post (Google Gmail), bilder (lagring i molnet), filmer (Netflix), musik (Spotify, nu även Apple Music). Ja, i själva verket de flesta saker som har med "data" att göra på privatmarknaden kommer nu som en prenumeration direkt via internet. Vi har blivit hyresgäster som konsumerar efter vad vi gillar och behöver. 

Men det var inte så länge sedan de flesta av oss ville köpa och äga. Under årens lopp har jag köpt och ägt min andel av musikkassetter, VHS, CD och DVD. Nu är allt detta ersatt av olika hyrtjänster över Internet. Tillgängligt närsomhelst och varsomhelst jag själv vill. Billigare, bättre och mycket mer flexibelt. 

Den gemensamma nämnaren för de flesta av dessa tjänster är att de levereras direkt över Internet som ett abonnemang, med ingen eller mycket kort varsel. Konsumera så mycket som du vill, så ofta du vill. Antingen gratis, efter förbrukning eller till ett fast pris per månad. Oemotståndlig, oavsett om du använder detta som en individ eller som en verksamhetsledare.

Företag som hyr

Företagsmarknaden har kastat sig över hyrtrenden. Varför binda upp kapital i produkter när du kan hyra i stället? Från CAPEX till opex. Men vi pratar inte om leasing eller andra sätt att finansiera produktköp på. Dessa produkter ersätts av tjänster som erbjuds som en prenumeration via Internet. IT-sektorn leder vägen hit och vi ser fler och fler nya digitala lösningar som ersätter de gamla produktinköpen. Ett exempel är företags användande av IT. Tills nyligen var företag tvungna att investera i servrar och nätverk med tillhörande licenser. Och detta bara för att kunna sätta upp sin IT-infrastruktur. Därefter skulle sedan någon installera alla de program och tilläggsfunktioner organisationen behöver – ekonomi-/ERP-lösning, e-post, kundsystem (CRM), delad filarea, egna nischapplikationer, etc. Allt detta skulle sedan driftas, underhållas och uppgraderas. Och backuper var kritiska om – eller när – allt skulle krascha. 

Nu har allt detta förändrats. Underhåll, uppgraderingar, drift och backup. Inte längre ditt problem, allt är inkluderat i abonnemanget från programvaruleverantör. Det gör plötsligt allt mycket lättare. Eftersom allt kommer från webben, behöver du inte lokal IT-infrastruktur för att hantera dessa lösningar, inte heller tillhörande kompetens. Och inga konsulter eller personal som har specialiserat sig på denna typ av arbete. Allt detta är borta. 

Cloud överallt 

På företagsmarknaden pratas det mycket om molntjänster. Om du frågar någon som arbetar inom IT-branschen, så du kommer förmodligen få en förklaring baserad på massa förkortningar som PaaS (Platform as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) och SaaS (Software as a Service). Mycket av detta kan du glömma! Det är mestadels tekniska termer, som definieras av tekniker för tekniker. 

De två första (PaaS och IaaS) handlar om olika former av mjukvaruutveckling och idag IT-infrastruktur, är främst av intresse för dem som arbetar inom IT-sektorn. Detta är de största IT-jättarnas arena som domineras av en handfull IT-leverantörer, inklusive Amazon, Microsoft och Google. Dessa delar mestadels denna marknad mellan sig. Här talar vi investeringar i miljardklassen med hypermoderna datacenter och skalbarhet nordiska datacenterleverantörer bara kan drömma om. 

Den sista förkortningen, SaaS, är den som verkligen betyder något. Det är nämligen hur programmen (office, epost, filhantering, ERP etc), som levereras över Internet. Precis som hackor och spadar bidrog till ökad aktivitet i samband med guldrushen på 1800-talet, så är PaaS och IaaS numera viktiga för att fastställa nödvändig IT-infrastruktur på Internet. Detta banar väg för ökad användning av online-applikationer (SaaS). Men till skillnad från guldrushen, där försäljning av hackor och spadar visade sig vara en bättre affär än att leta efter guld, så kommer SaaS stå för stå för den största tillväxten och värdet. 

Mycket att spara

Idag finns webbaserade IT-lösningar för nästan alla lösningar och branscher. Alla programvaruleverantörer erbjuder antingen en molnplattform idag eller har en tidsplan för när de kommer att erbjuda en molnbaserad version av sin programvara. Betalar du 700-800 kr. per användare per månad, kan du nu få en komplett ekonomilösning, en kontorslösning från Microsoft (MS Office, e-post, fildelning, utväxling av dokument, Skype, etc), och en eller flera branschapplikationer via molnet, tillsammans med hjälp från en IT-leverantör som hanterar slutanvändarstödet och som dessutom tar ansvar för att allt fungerar sömlöst i ditt företag. Det kostar ännu mindre om du har enklare behov, lite mer om du behöver mer avancerade IT-lösningar. Sammantaget betyder detta ofta att de totala kostnaderna jämfört med de flesta av dagens IT-alternativ blir 50-70% lägre. 

Vem behöver äga?

3 september 2015
Till toppen av sidan Till topp