// //

IT:s framtida roll och vem vinner 1 miljon dollar?

För de allra flesta företag blir IT teknik en allt viktigare del av verksamheten och för många nya barriärbrytande företag är teknikens möjligheter själva fundamentet som gör verksamheten möjlig. Efter tre dagar på Dreamforce i San Francisco har jag sett en hel del fantastiska presentationer av ny teknik och av hur företag använder den på nya och spännande sätt. De två stora trenderna som ligger bakom de flesta nya möjligheter är utan tvekan Mobila appar och Web-appar med öppna programgränssnitt (API). När nästa alla kunder, partners och anställda ständigt är uppkopplade via mobila enheter som smarta telefoner och surfplattor ändras deras beteende och behov på ett dramatiskt sett och de företag och leverantörer som inte kan möta dessa behov kommer inte att kunna attrahera varken kunder eller anställda.

Ett intressant exempel på ett företag som med hjälp av en mobil app förändrar förutsättningarna för en hel bransch är Über. I stället för att ringa taxi tar kunden sin smarta telefon och med ett fåtal klick beställs en bil och i appen kan kunden se vem föraren är, när bilen väntas ankomma och till och med på en karta följa bilens väg. När färden är över dras betalningen automatiskt från kundens kreditkort och kvittot e-postas till kunden. Kunden kan betygsätta varje färd i appen och förare med för låga omdömen riskerar att inte få fler körningar. Samtidigt bedömer även förarna kunderna så att kunder som är för berusade eller otrevliga riskerar att längre fram inte få lika hög prioritet vid beställningar. Nyckeln till Ûbers framgång är att det är extremt enkelt att beställa en bil och att betala. Inget väntande i telefonköer eller hantering av pengar och papperskvitton. För föraren ger det också den extra tryggheten av att veta vem passageraren är. Vanliga taxibolag är, inte hel oväntat, mindre förtjusta i den nya konkurrenten och det har resulterat i flera stämningar mot Über men Übers kunder har rasat mot sådana initiativ i sociala medier och opinionen har gjort att verksamheten nu i många amerikanska städer är helt legalt accepterad.

Om man jämför mobila appar som Über med mer traditionella datorprogram så är det en stor skillnad. I stället för att starta ett program och jobba med det kontinuerligt under en längre tid så öppnar användaren en app, löser ett snabbt problem och går sedan vidare och gör något annat. Många användare har mängder av små appar som  som snabbt och lätt låter dem lösa specifika uppgifter. Och i allt större utsträckning förväntar sig de flesta att allt fler saker skall kunna lösas snabbt enkelt och var som helst. Så om ditt företag exempelvis har ett ordersystem där kunder och säljare behöver starta ett program som bara fungerar på en viss typ av datorer, kräver en omfattande uppkopplings- och inloggningssekvens och där det krävs utbildning för att använda systemet så lever ni farligt. Den konkurrent som först lanserar små, lättanvända mikroappar som fungerar överallt och löser samma problem kommer skapa en stor konkurrensfördel.

För en IT-avdelning avdelning kan det dock vara en tuff och ovan situation att användarna i stället för att använda ett fåtal centralt administrerade program använder mängder av små appar. Speciellt när dessa små appar behöver tillgång till data från andra IT-system. En av de CIO:er jag pratade med summerade detta till att IT-avdelningens stora utmaning är att gå ifrån att säga Nej till att säga Ja. Han menade att många IT-avdelningar lägger alldeles för mycket tid på att förklara för användare varför de inte kan få använda de system de vill i stället för att göra det möjligt för användarna att jobba på det sätt som är mest effektivt för dem. Gartner presenterade också en studie där de förutspådde att 2017 så kommer marknadschefen (CMO) att spendera mer pengar på teknik än IT-chefen (CIO). Det är nog både en indikation på hur livsviktig IT är för företag och att man i stället för att se det som en administrativ servicefunktion nu ser det som en integrerad del av allt som görs.

För att simulera kreativiteten anordnas också ett Hackaton där de lag som anmält sig tävlar om att på några dagar göra den mest revolutionerande nya mobilappen. Prissumman på 1 miljon USD gör att många kvalificerade team deltar och har jobbat dygnet runt sedan i måndags. I eftermiddag skall det bli spännande att se de vinnande bidragen. Läs mer om dessa och andra i nästa blogginlägg där  som också kommer handla om Game Changers. Innovativa företag som jobbar på nya och spännande sätt och därmed förändrar förutsättningarna för hela branscher.

21 november 2013
Till toppen av sidan Till topp