Plankan som byggde vår arbetsmiljö

Idag skulle hela avdelningen på kick off. När de kom fram fick de inte gå in i lokalen, utan dagen inleddes i skogsdungen utanför. Där låg en planka på marken som alla skulle gå på. Det blev många skratt, kommentarer och hånfullt sa en av medarbetarna, – ska det här vara svårt? 

Ingen tog minsta snedsteg, ingen vinglade eller tvekade. När alla kommit över undrade de vad de hade lärt sig av det här. Det var ett ganska avslaget gäng som stod och väntade och frågorna var många. Deras ledare tog under tystnad och med hjälp från arrangören och höjde brädan fem meter upp i luften. Nu bad ledaren dem gå över brädan igen. 

Den här gången vägrade alla att gå. Samma bräda. Det som varit löjligt lätt blev plötsligt omöjligt. Miljön hade förändrats. 

Vilken arbetsmiljö skapar vi tillsammans på arbetsplatsen och vem har ansvar för den? Är arbetet löjligt enkelt eller så svårt att ingen vågar? Finns det skyddsnät om man misslyckas eller ramlar eller är man livrädd för det och vad innebär det för individens prestation? Stödjer och pushar vi varandra mot enskild och gemensam framgång?

Bara genom att kliva in genom dörren på en arbetsplats, känner jag skillnad på hur kulturen och arbetsmiljön är. Och jag tror inte jag är ensam om det. Det gäller att bestämma, hur vi vill ha det hos oss och inte lämna det åt slumpen.

Det är ledarens ansvar att tända första gnistan och sen låta medarbetarna gemensamt dela ansvaret att hålla den vid liv. Då kommer den att sprida sig som en eldgnista i torrt fnöske. Låter det för enkelt?

Framgångsnyckeln är att bestämma sig, uttala det och sedan leva det i allt från ord till handling och återkoppla när någon trampar snett. Det finns inga genvägar till framgången, ledarskapet går först och visar vägen, så att det blir tydligt. Ser, uppmuntrar och bekräftar medarbetarskapet från minsta handling till största beslut som en eldvakt. Gör man det, kommer miljön att förändras dit man vill och snabbare än du anar.  

Mia

 
17 augusti 2016
Missar du vill undvika i förändringsarbetet
Välj en tid som passar direkt i kalendern!
Till toppen av sidan Till topp