Måste allt vara så billigt?

Jag var på en intressant föreläsning om cirkulär ekonomi häromdagen. Det handlade om vad vi företagare och marknadsförare behöver göra för att komma tillrätta med trycket på planeten. Vi måste anstränga oss hårdare och redan i affärsmodellen se till att det vi gör är långsiktigt hållbart. Det är sant och riktigt.

Men det är inte lika mycket diskussion om konsumenternas uppoffring. Att först köpa toppar på HM för 49 kr styck och sedan förfasas över arbetsförhållandena i Bangladesh. Är det logiskt? Att fylla kundvagnen till bredden på Ullared och stolt visa sina överfulla garderober på bästa sändningstid kanske skvallrar om hur okritiska vi är i frågan.

Jag vill inte att människor ska lida och vara fattiga. Därför måste vi förstås fortsätta att köpa grejor som är producerade i låglöneländer men vi måste se till att de tillverkas under värdiga förhållanden och att pengarna hamnar på rätt ställen. Men sen kanske vi kunde göra en sak till. Handla närproducerat? 

För några år sedan försökte jag få en av mina kunder att flytta delar av produktionen av deras kläder till Sverige. Mitt kanske naiva argument var att det måste finnas människor i Sverige som kan tänka sig att betala mer för något som är framställt under garanterat schyssta förhållanden. Som gärna bidrar till att väcka svensk teko-industri och som gärna handlar sådant som inte behöver fraktas tvärs över hela jorden. 

Tyvärr. Det går aldrig, blev svaret. Det fanns förståelse i ägarens ögon. Viljan fanns där men motargumenten var att det skulle blir alldeles för dyrt. Utöver det skulle ingen klara kvantiteten. 

Men det finns hopp. I höst inviger Högskolan i Borås Textilhögskolan i den nya stadsdelen Textile Fashion Center. Ett område som vilar på anor från Borås textilindustris storhetstid. Samtidigt kommer signaler om att fler textilföretag flyttar hem produktionen till Sverige. En motvikt till produktionen i låglöneländer och bra för jordklotet. Men det bygger samtidigt på att vi konsumenter kan tänka oss två uppoffringar. Ett: allt måste inte vara så billigt. Två: vi kan tänka oss färre plagg i garderoben.

OK?

27 maj 2013
Till toppen av sidan Till topp