När citaten ses som ett alternativ till tänkandet

Vi ser dom överallt. På Facebook, Twitter, Instagram och till min stigande irritation även på LinkedIn. Mängder med välformulerade citat av döda och levande personer som valt att dela sina erfarenheter med oss andra i form av one-liners. Bortsett från att faktakolla (vem som faktiskt sagt vad) ofta brister, finns här ett större problem: Att den klokskap som oftast döljer sig bakom citatet förblir dold. Istället stannar det vid att den plockas upp, packas om och återvinns som min egen insikt.

Jag är den förste att erkänna min delaktighet. Jag har en förkärlek för kloka citat, och en av mina absoluta favoriter är Oscar Wilde: Quotation is a serviceable substitute for wit. Jag har redan deklarerat min förtjusning i mötesbingo/bullshit bingo, så jag ska inte trötta ut dig. Men frågan är om man inte lika gärna kunde spela citat-bingo? Min topplista just nu är:

1. CFO asks CEO…
2. I was raised to treat the janitor…
3. Customer service is not a department…
4. The struggle you’re in today…
5. Digital CIO mindset…
 
Missförstå mig inte, att återanvända andras insikter är en förutsättning för att komma framåt. Men det kräver att du gör något mer: tänker själv. Kanske sitta på ett café i Paris och dra djupa halsbloss på en Gauloise, och fundera på vad denna kloka insikt som någon annan vunnit innebär för dig? I din situation? Och för det uppdrag du just nu sitter med?
 
I projektet motsvaras detta av att luta sig hårt på projektmodellen, och följa den till punkt och pricka. Fylla i alla dokument och göra alla modeller, utan att reflektera över vad dom leder till. Alltså, identifiera och fylla i mallen, men hoppa över analysen. Projektet är per definition unikt (eller åtminstone nytt), och det betyder att du måste lära dig något på vägen. En projektmodell är bara ett verktyg, och dina tidigare erfarenheter kan hjälpa dig att hantera detta verktyg. Men som en f.d. IHM kollega utryckte det: Om det enda verktyg du har är en hammare kommer alla problem att se ut som spikar.
 
Jag är en varm anhängare av att återvinna kunskap, speciellt när det gäller projekt, och att stå på någon annans axlar är ett sätt att nå lite högre upp. Men om du vill komma till toppen måste du försöka klättra lite själv.
 

 

8 juni 2016
Till toppen av sidan Till topp