Tips kring intervjuer för unga kamrater

Så här tycker jag.

Din cv är inte särskilt intressant att prata om när du träffar en konsult. Du är där för att hon tyckte att den var intressant. Uppmaningar som ”berätta om dig själv”, betyder inte att du muntligt ska dra din cv. Nu ska du istället fokusera på två saker: att ge en så bra bild av dig själv som möjligt, alltså din personlighet, och att ta reda på allt du vill veta om företaget som söker nya medarbetare. Men kom inte dit tom på kunskaper. Jag träffar fortfarande sådana som säger att ”jag vet ingenting” om företaget eller ”tyvärr så hann jag inte titta på hemsidan”, då hamnar du på minus. Helt i onödan. (Men okej då, en del konsulter kan inte släppa din cv så låt dom borra i den då, konsulten är ju ett hinder som måste forceras.)

Så berätta om dig själv och hänvisa till din cv, citera inte, hänvisa, och berätta vad du faktiskt gjort på dagarna. Ibland säger någon till mig, ”ja jag var projektledare och du vet ju hur det är!” Fast det vet jag ju inte. Projektledare kan vara så mycket och så olika.

Berätta om organisationer, ideellt arbete, eller föreningar, du tillhört/tillhör, idrott, fritidsaktiviteter etc. Visa att du har ett samhällsengagemang och att du bryr dig om något mer än dig själv och din feta lönecheck.

Beskriv dina starka och utvecklingsbara sidor spontant och självmant, låt inte konsulten fråga om allt sådant, förekom henne istället. Berätta inte allt som du är dålig på (vanligt hos kvinnor, ja faktiskt fortfarande 2015 och ja faktiskt även i de nya generationerna) berätta vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Det du är mindre bra på går att träna upp och det vet både företag och konsult. Ta upp dessa områden självmant, du vet ju att frågorna kommer.

Berätta om din syn på moral och etik och vad du tycker är viktigt i världen.

Kort sagt: Lämna mycket spontan information så att konsulten slipper dra ur dig svaren. Att du har läst någonting annat än deckare och romaner förgyller också.

Intervjun – hos företaget
Hos företaget är intervjun något annorlunda, i värsta fall får du träffa halva bolaget och facket och det blir ingen intervju, det kan bli ett förhör. De flesta av oss har någon gång suttit i den där ”heta stolen” och de flesta människor vet att detta är en utsatt position och tar därför inte ut svängarna. Om någon försöker ”sätta dit dig” hela tiden kan du utgå ifrån att det är något fel på detta företag, lägg ner och gå vidare i ditt sökande. Vid första mötet behöver du inte fråga om lön, utvecklingsmöjligheter, gymkort, vad företaget kan erbjuda dig etc. Bättre i så fall att göra det hos konsulten. Men när det gäller lön, kommer ofta, så kan du kolla vad som gäller i just den branschen du är intresserad av. Ge inte ett intryck av att bara vilja ha, ha, ha innan du presterat något, det är bara dumt. Det löser sig med både utvecklingsmöjligheter och gymkort (!) bara du kommer in och gör ett bra jobb. Frågor om förmåner kan du ta på intervjutillfälle två, om det blir något. Och som en vd sa till mig i förra veckan:

”Hellre två rader kortare cv och rätt personlighet, någon som kan bjuda på sig själv, berättar, skrattar och vill lära sig hur vårt företag fungerar och vår kultur ser ut!”

Om du får jobbet
Så ska du vara glad, men inte tacksam. Du har gjort ett bra arbete och presenterat dig på ett ärligt och tydligt sätt. Innan din första dag på det nya arbetet, gå dit och hälsa på, gör ett ”studiebesök”. Ring och boka in en blivande kollega på lunch så får du höra hur dagsrytmen ser ut. Det lugnar också ner dina nerver inför den dag du börjar och du har redan visat att du kan ta egna initiativ

Om du inte får jobbet
Så ska du tacka för att du fick komma. Skicka ett tackmail eller varför inte vara ”ovanlig” och tacka per brev, vanlig post alltså, och skriv att du är intresserad av eventuella framtida befattningar. Även om du inte är det. Ta inte ett nej alltför personligt. Om du fått komma på intervju, betyder det att man tycker att du var värd det, dels har konsulten släppt fram dig och dels har du en bakgrund som är intressant för bolaget. Företaget tycker alltså att du är en bra och intressant person. Se det som en framgång, de flesta människor får inte komma till intervjuer.

”Skaffa barn”
Den eviga frågan, som ligger i luften framförallt för unga kvinnor är: Ska du och i så fall när, skaffa barn? Tja, hur långt är ett snöre? Det här är en fråga som inte får ställas men som många företag ställer ändå. Du behöver inte svara. Den här typen av påhopp är ett intrång i din personliga sfär och det är dessutom omöjligt att besvara. Vem vet vad som händer om ett år, ett halvår eller om tio år? Vill du bli av med hela problematiken så säg bara att ”det ska vi säkert göra, någon gång om vi kan, just nu är jag fullt upptagen med att göra karriär, så även min partner och jag hoppas på ett arbete här hos er!” Då blir du av med frågan och får vara ifred. Förhoppningsvis.

Men tänk på att sådana frågor säger något om denna arbetsgivare och frågeställaren. Du kan inte göra om andra människor, ställer dom dumma frågor så får du bita i päronet och spela med ibland. Andra sätt är att säga, som några kvinnor lärt mig: ”Ni får utgå ifrån att jag löser det om det blir aktuellt” eller ”Jag är här för att diskutera ett jobb, inte mitt privatliv”.

”Får man vara feminist?”
Allt oftare har jag fått denna fråga av unga kvinnor. ”Vad svarar jag om någon frågar om jag är feminist?” Ja, vad svarar du? Ordet feminist har fortfarande idag (lets face it) på många företag en sådan dålig klang att det i mångas öron blivit ett skällsord. Tyvärr. Jag tror i och för sig inte att frågan ställs ofta men, om du får den så svara som sanningen är. Be inte om ursäkt och se till att du gör klart med vad du lägger in i ordet. Det är annars lätt att misstolka och använda emot dig.

Dock, syns det mig inte som vanligt att karriärkvinnor skulle våga tillstå att det är feminister. De kvinnor jag träffat och som står mitt uppe i livet och en hägrande befordran, berättar ofta att deras karriärer skulle vara slut om de framstod som feminister. Och så är det alldeles säkert i dagens näringsliv. Många män skulle använda det emot kvinnor som de känner sig hotade av. Ingen tvekan om den saken. Dessa kvinnor brukar svara att de är humanister.

Och, Glöm inte att kontakta och tacka konsulten, (sådana som mig alltså) du kan komma att behöva hen en vacker dag. Förändringarna inom näringslivet går fortare och fortare, det är väldigt få, om ens någon som sitter säkert idag. Livstidsanställningarnas tid är över. De senaste åren vet jag bara ett fåtal som hört av sig till mig, vare sig det fått tjänsten eller inte. Undrar varför, tror dessa människor att jag bara har ett uppdrag? Senast jag fick ett tack var faktiskt 2014 och dessa två människor var släkt med varandra. Den ena fick jobbet, den andra inte, båda tackade! Så det kanske är en fråga om uppfostran?

Lycka till!

Lars Einar

 

 

 

17 februari 2015
Till toppen av sidan Till topp