// //

Thailand till jul, i år igen, månne?

Bättre att vara frisk och rik, än fattig och sjuk.
Bättre leva i en demokrati än i en diktatur.
Bättre att sköta sig själv och strunta i andra.
Bättre vara solidarisk än att... Ja, vadå?

Ordspråken är många. Men visst, rik och frisk, är det bästa. Är det inte sant, så säg!

Här i Belgrad känner jag mig faktisk rik. Ska bo här en månad och skriva och föreläsa. Rik? Ja! Allt är ju sååå billigt! Och människorna är ju sååå glada om jag handlar något. Och solen skiner, både på mig, när jag tar förmiddagslatten, och på barnen som tillsammans med sin mamma gräver i soptunnorna på andra sidan gatan. Kontraster. 
Nyss var det en hund och två katter där och grävde. Det gäller att vara först för att få godbitarna. Men, som sagt, rik är jag idag!

Trots flyktingkatastroferna i dödens hav, och att EU i osoldaritetens namn stänger gränserna så kom jag att tänka på det där med priser och billigt och att det är lite grand som att åka till Thailand. Utan all annan jämförelse. För där är det oxå billigt med ständigt leende människor som vet att passa upp på (och passa sig för) västerlänningar. Ni vet, Thailand! Den ständigt strålande solen, Det varma havet. Den billiga spriten och maten! Ja ett riktigt paradis det där! 

Fast här i Belgrad sitter jag ju inte vid havet, det flyter dock några floder genom stan, men min bedömning är att dessa icke är badvänliga. Och dessutom, serberna ler inte hela tiden, en del är riktigt sura, framförallt dom unga männen klädda i svarta kläder, så thailändare är dom ju inte. Hade det varit Sverige så hade jag trott att de svartklädda var anställda på någon reklambyrå, (eller att dom skulle på begravning) men så är inte fallet, gossarna tillhör någon slags yttersta högern förening.

Thailand, just ja. Paradiset! Har ni bokat julresan? Börjar bli dax. Den där känslan ni vet. Nu-är-det-bokat! Och sen, om några månader. Sanden mellan tårna. Billiga men fina hotell med pool och Ack så goda paraplydrinkar! Och mat är dom ju bra på, oxå. Dom små, pigga och glada thaimänniskorna. 
Tjo och tjim, gratis glass till efterätt och lördag hela veckan, utbrast en pedofil.

Vad är det för paradis förresten? Vad säger surkorvarna på Amnesty?
Jo ungefär så här:

100 tals godtyckliga frihetsberövanden. Tortyr, skenavrättningar och misshandel. Bristfälliga rättegångar i militärdomstolar. Brott mot mänskligheten. Begränsad yttrandefrihet. Stängda webbplatser. Censurgrupoer som kontrollerar media. Uzw (Und zu weiter)

Usch, så otrevligt. Vad är det där för dödgräveri? Åk inte säger dom, var solidarisk. Och nej, detta började inte när militären, återigen, tog makten, detta har varit problem i många år.

Så och vad har detta med oss att göra? Jo jag har ju bra minne, långtidminnet alltså, det korta är det sämre med, så jag minns debatten om Spanien på 1970 talet och ända fram till Francos död. Åk inte dit, sa dom som visste. Uppmuntra inte militärdiktaturen, sa dom. Var solidarisk, sa dom. Och vissa var det och vissa var det inte. Men nu, idag, så åker vi vart som helst. Finns knappt någon debatt. Det är ju inte mitt problem om folket har det bra eller dåligt. Bara det är billigt, solen skiner och folket passar upp, är duktiga och vet sin plats. När det kommer en riking och har spenderbyxorna på. (Låt vara att hemma i det egna landet så är inte den här rike lika rik, men för några veckor så...) Kung i baren, som Ugglan sjöng. 

 Och för den känslan, glädjen, lyxen, kan det väl vara värt att offra lite mänskliga rättigheter? Blir ju ingen skillnad för att jag stannar hemma.

Med det kan bli om vi alla stannar hemma. Bra för miljön oxå!
Och firar jul i snöslasket i Säffle. 

Men å andra sidan, vem vill gå i blöta skor?

 

22 april 2015
Till toppen av sidan Till topp