Starta eget företag lilla vän!

Småföretagarna ska bli landets räddning. Det säger dom alla. Politiker, från höger till vänster. Dvs kan du inget annat lille vän så starta en egen firma! Och bidrag kan du få. Hen kan få en massa pengar, coachning, kurser, seminarier, handböcker och staten ser till att du är försörjd den första tiden. Så du har penningar till filmjölken.

Vissa krav dock: Du ska ha fyllt 25 och vara i behov av fördjupat stöd. Du kan ha en funktionsnedsättning. Vara 18 och stå låååångt ifrån arbetsmarknaden. Delta i jobb- och utvecklingsgarantin. Du kan… VÄNTA lite här nu, säger jag.

Starta eget om du inte får jobb? Är det ett seriöst alternativ? Är det inte i själva verket en förolämpning mot oss som har startat eget utifrån en idé, en produkt, en entreprenörsläggning (vad nu det är) en drivkraft, en vilja att: Ta fram förslag, sälja in, genomföra, följa upp, fakturera, betala räkningar, skaffa fler kunder, sälja, sälja sälja. Passar alla till att starta eget? Har ni pratat med någon arbetsförmedlare och hört när dom säger att: Du kan starta inom den bransch du vill, kanske nagelvård, städning, importera någon ny spännande kaffesort, knyppling, spå i kaffesump och i aborrmage. Typ. Jo jag har hört detta. (Okej då. Inte aborrmage.)

Jag har varit med och startat och byggt upp 5 småföretag som rullar och går efter ett antal år. Inga stora berömda, men dom tickar och går och har anställda. Jag har dragit ett litet strå till stacken.

Har det varit lätt? Nej. Mycket jobb? Ja. Startbidrag? Nej, det är förödande i 9 fall av 10. Företagandet byggs utifrån hårt eget arbete (läs sälj), riskande med egna eller lånade pengar, planering och ett ständigt hot om att det inte kommer att gå. Mycket novalucol? U bet. Mycket ledighet? Nix. Det bestämmer uppdragsgivarna. Ebb i kassa? Ja då får du låna igen eller sälja mer. Ont i magen varje år på nyårsafton och tänka, jaha, nu ska vi se vad som händer om konjunkturen viker? Ja. 

Med andra ord. När människor, läs politiker som aldrig själva någonsin varit med och startat företag har synpunkter i frågan, ta det med en spade salt. När arbetsförmedlaren på af i Knohult föreslår att du ska starta ett företag i knypplingsbranschen. Säg nej. Det räcker inte med ett startbidrag. Det behövs en människa som är beredd att offra sin trygga tillvaro och ge sig ut i det okända och det passar INTE alla. Människor är olika. Tro det om ni vill.

11 maj 2015
Till toppen av sidan Till topp