Riskkapitalister

Debatten går het nu. Inom flera områden dyker det upp riskkapitalbolag med säte i skatteparadis.

Jag får några funderingar när jag läser och ser på TV nyheterna. Riskkapital, vad är det? Är inte det när någon går in med kapital och riskerar att förlora detta, om tex marknaden - kunderna sviker. Men det kanske är en lek med ord. Orwellskt nyspråk.

Vari består då risken i de aktuella fallen?

Det känns inte alldeles livsfarligt att gå in i branscher som är statligt subventionerade och som inte kan läggas ned.

Skolan, med hela friskolebranschen, där vinsterna från skolpengar fraktas ut ur landet. Vari består risken? Att kunderna, barnen, slutar gå i skolan? Eller går till den en icke fungerande kommunal skola?

Vården, där våra gamla i många fall under flera år behandlats som kollin. Jag menar Carema är ju bara ännu ett exempel. Varför har vi Lex Sara? Och vad hände på ISS 1997, samma problem samma frågor. Kvantitet före kvalitet. Vinst före människovärde. Vad ska gamlingarna göra? Ta sina sängar och knalla över till konkurrenten? Stor risk?!

Apoteken, där staten pumpar in 4.5 miljarder om året för att Apoteken ska tillhandahålla receptbelagd medicin? Vad skulle apoteken annars göra? Sälja sockerpiller och morotskaka mot "restless legs syndrom"? Den branschen finns ju redan och kallas hälsokost.

Det känns som om ”risken” är väldigt liten att gå in i någon av de ovanstående branscherna. Men någon kanske kan förklara för mig vad det är jag missat?

Lars Einar Engström
www.sexisten.se

10 november 2011
Till toppen av sidan Till topp