Machokultur, sa Peter Norman, och menade Management by Fear

Management böcker och ledarskapsteorier, dom är som tåget, kommer och går. Är det inte lite New Age över hela branschen? I ordets negativa mening alltså. At the end of the day. Vad räknas då? Jo slantarna. Hur många är dom? Vad blir kvar? Hur mycket får jag, jag, jag?

Och dom är som cirklar. Böckerna. Satsa på dig själv temat, går igen som ett åkerspöke, som ett eko från mitten av sjuttiotalet och några år framåt, när drömmen om den ”Globala byn” hade slagits i kras. 

Ibland undrar jag om dom här människorna, författarna alltså, som inte sällan är amerikaner, någonsin har arbetat ute på ett företag. Och om dom tror på hederlighet, moral, effekten av bonusar och allsköns skrönor om det ”goda företaget”. Jag som har varit med några vändor gör det inte. Gammal är äldst, va? Det var bättre förr, va? Inte alls, men skojarna, bluffmakarna och psykopaterna har ju avlöst varandra hela tiden jag varit med, skulle det ha förändrats menar du? När hände det i så fall? Och ni vet dom där succehistorierna som skrivs av spökskrivare när de stora männens memoarer kommer ut, ni fattar att dom är tillrättalagda. Antar jag.

Jag vet få som beundras så mycket idag som de som är ”smarta” och kan göra ett klipp, om det så är mot lagar och moral, jag menar ”what the f—k!” Hen fick sparken och 20 millar, wow! Typ.

Är du känslig gubbe? Gå och ställ dig i hörnet Engström, menar du att du inte gjort något olagligt? Inte alls, arbetar man, som jag har gjort, med stora bolag, egen firma och har bott och verkat i olika länder så, tja, tillfället gör tjuven, som Tant Agnes alltid brukade säga när hon såg mig i kakburken. 

För vi vet ju innerst inne vad det handlar om: Allting går att sälja med mördande reklam. I går sålde dom hästar, sen bilar, sen datorer och mjukvara och nu banklån och spel, spel, spel. Samma gubbar, några gummor, nya buteljer. Gapa och skölj. Konsumtion är religion. 

Efter några år därute i djungeln så kan jag bara komma på en handfull ledare/chefer som de flesta INTE varit rädda för. Så tvärtemot vad böcker och ledarskapsteorier svamlar om, så är det ju mycket framgångsrikt att köra den auktoritära besserwisser stilen, eftersom de flesta människor sliter hund när dom är rädda. Och tysta blir dom också. Om jag tittar på min egen erfarenhet, både på de bolag jag varit anställd på och på de bolag där jag verkat som konsult, så ser det mörkt ut. 

Jag skrev om Management by Fear, här på IHM bloggen för något år sedan, men det känns som frågan är mer aktuell än någonsin. 

Britney och jag mötte finansmarknadsminister Peter Norman idag, vi spände ögonen i varandra, Peter och jag, och jag insåg att han inte svarat på rapporten jag skickade för en tid sedan och jag kom att tänka på hans uttalande för något år sedan, (SVT, 16 april 2014) när det gällde Vattenfall och TeliaSonera och det han kallade ”machokultur.” Norman menade att starka företagsledningar kör sitt eget race, även mot styrelsen, och att en stark koncernchef kan driva igenom det mesta. Att vi något snäpp nedanför är rädda, så är det ju, men det hade faktiskt inte slagit mig att även styrelsen kan vara rädd.  

Var lärs Management by fear tekniken ut? Inte på IHM väl? På Handelshögskolan i Stockholm kanske? Nja. Lundsberg skolan? Kanske. Eller av dom som sitter vid makten? 

Jodå, kålsuparna är i full gång därute, i slott och koja, i kommuner och på företag. Fakturera ut till öar, kobbar och skär! Och jodå, några åker fast, men hur många slinker igenom nätet? Men å andra sidan, som poeten (1.) skrev: Gå ut och var glad din jävel! Maybe this is as good as it gets (2)! 

Men i takt med att fallskärmarna växer så tystnar kritiken och knappnålarna smäller som nyårsraketer. 

1.    Jag har fått mail från många läsare som undrar vem ”poeten” är som jag ibland refererar till i mina skrifter. Ja, det är Ulf Lundell. Fabrikör Nisse Larsson i Krokom hade rätt och om du mailar mig Nisse så ska du få en originalutgåva av Lundells vinylskiva Vargmåne.
2.    Replik från Jack Nicholson i filmen ”Livet från den ljusa sidan”
 

19 augusti 2014
Till toppen av sidan Till topp