// //

LGBTIQ och S - på seminarium i Melbourne och lite om flyktingar

Melbourne 2015-07-29

Börjar dagen med en omelett som ser ut att vara gjord på 6 till 8 ägg. Under äggen ligger en halv rostad limpa. Och vadå? En riktig karl måste äta en ordentlig frukost för att klara sig ända fram till lunch.  Efter drygt halva omeletten känner jag att enough is enough, som vi säger här i Melbourne.

Efter att ha läst 11 sidor av morgontidningen (papperstidning alltså!) så känns det tungt. Framsidan handlar om sexuella trakasserier på arbetsplatser, denna gång inom politiken och kvinnor som inte vågar anmäla eftersom dom vet att det skadar, ja stoppar, deras karriärer. Och sedan fortsätter det, sida efter sida i tur och ordning: politiker och misstänkta mutor, striden om giftermål för människor av samma kön, katolska kyrkans uppmaning att stoppa material i skolorna som handlar om homosexualitet, rasismen inom samhället och inte minst inom sporten, övergrepp och våld inom familjen och kopplingen till självmord för att avslutas på sid 11 med pedofiler på nätet. OMG. Puh! Welcome to Australia!

LGBTIQ seminarium som sagt. Vi är nio stycken i panelen. Där sitter bland annat Tim Wilson Australiens Human Rights Commissioner, premiärminister Tony Abbots syster, Christine Forster Councillor to the City of Sydney och Jason Tuazon-McCheyne, partledare för Australian Equality Party samt några till och en svensk. Jag. Runt tvåhundra personer i publiken och vi ska prata om mänskliga rättigheter. För alla. Inte bara för australiensare och svenskar alltså.

LGBTIQ förresten, vad betyder det? Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer and Intersex och för att visa lite respekt för en heterogubbe från Sverige så skojar dom och lägger till ett S, ja alltså, inte S som i Storsvensk utan S som i Straight. Ensam hetero på scenen, jag är alltså en udda fågel i sällskapet. Så vad diskuteras här på ön?
Publiken har fått skicka in frågor i förväg och det är inte utan att jag känner igen de flesta av frågorna hemifrån. Och från andra länder. Hur engagera fler män? Hur ska diskriminering på arbetsplatser hanteras? Vad är chefens ansvar och roll vid sexuella trakasserier? Vad ska skolan bidra med? Vad kan och bör facket göra? Men också många frågor kring äktenskap, ska Australien tillåta människor av samma kön att gifta sig? Måste alla definiera sig som kvinna eller man? Äktenskapsfrågan är mycket stor här och svaret från politikerna är, än så länge, nej. Premiärminister Abbot lutar åt att föreslå en folkomröstning efter valet 2016, så att han kan undvika att ta ställning (han är öppet emot egentligen) innan valet. Folkomröstningar i Australien är som i Sverige, inte bindande, så i grunden betyder resultatet ingenting.

Australien har en bit kvar när det gäller synen på människor, vad gäller rasism, LGBTIQ, jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Båtar, och flyg, med flyktingar som kommer från mellanöstern och Asien, från länder som Afganistan, Sri Lanka, Vietnam, Somalia stoppas och skickas vidare. Båtflyktingarna kommer främst via Indonesien och mottas bort till läger på Nya Guinea, Julön (!) eller till Kambodja och släpps inte in i landet. Liiite snålt. Jag menar detta enormt stora land som ju är en kontinent borde kunna välkomna människor i nöd. Och det lär ha hänt att staten betalat kaptenerna på flyktingbåtarna för att dessa ska köra direkt till någon av de anvisade öar där flyktinglägren finns så att australiensarna, speciellt de som är bosatta i Sydney, slipper se "eländet".  Egentligen skamligt att ett civiliserat land som är uppbyggt av människor som, förutom "vanligt folk" som ville skapa sig en framtid, bestod av brottslingar och flyktingar. Men visst, det första dom människorna gjorde var ju att mota bort ursprungsbefolkningen. Å den så kallade andra sidan, vi svenskar är nog ganska lika. Den där listan ovan på "problemområden" som morgontidningen, beskrev finns ju hos oss också och vad gäller flyktingar och tiggare så håller vår generösa syn och politik på att förändras. Och det går fort när ingen kommer med en riktig lösning. Och när jag tänker på ursprungsbefolkning så kan jag ju fundera på hur vi behandlat vår egen, dvs samerna.

Annars? Ja visst, trevligt folk, påminner om oss. God öl. Samma typ av tv serier, samma typ av humor, kläder, mat. Men inte riktigt samma typ av reklam. Sexismen flödar. Rejäla män med prylar och sexiga kvinnor i kök eller med barn under armen. Påminner om Sverige för ett antal år sedan.

Är det inte så att vi svenskar är ganska lika andra människor? Trots allt.

31 juli 2015
Till toppen av sidan Till topp