Hyra en kvinna, våldta ett barn

Hur många är dom? Pedofilerna och ”pedofilringarna”, alla dom här männen. Pedofilerna, dom som misshandlar partners och egna barn och männen som köper sex? Och vilka är dom? Ja, det är någon du känner. Någon du arbetar med. Ska vi alla vara misstänksamma och ska alla män vara misstänkta? Icke. Men ändock. Hur många är dom? Rapport efter rapport i media. 

Och nu vill regeringen förbjuda sexköp utomlands. För svenskar alltså, även om det skulle vara lagligt i det land du befinner dig i. Med ”svenskar” menar jag män. Unga och äldre män. Men förbjuda något som är tillåtet där jag är?! Kan ni tänka sånt överförmynderi? Köpa och köpa förresten. Låt mig citer kommunalrådet Vredmark i Rödköping: 

Vi köpte inga kvinnor, vi hyrde dom en stund bara.

Pedofiler, är de onda människor? Köpa människor. Är det ondska? Ja det tycker jag. Ondskan finns överallt men har oftast inget ansikte. Statistik och anonyma pixlade bilder på män som, förgripit sig på barn, misshandlat eller köpt kvinnor. Eller hyr. Ondskan dyker upp när den ser sin chans. Finns i många former och överallt. Svårt att se på någon vem som är ond. Inget igenkänningstecken? Jodå, förresten, ibland ser vi nog och vet när något är på gång. Finns i luften det där. Som mobbing på arbetsplatser och skolor. Det där du vet, när du kan se att någon är i underläge, det kan du utnyttja. Sopa till. Vinna en poäng och slippa vara loser. Och nog känner jag män som köpt kvinnor. Kände en pedofil också en gång, han är död nu, arbetade som mellanstadielärare och var mycket omtyckt. Jag tror inte han tyckte det var något fel på honom. Dessutom var han verksam i PAG, Pedofila Arbetsgruppen som fanns inom RFSL fram till slutet av 1980 talet början av 1990. 

Monstret bor i gruppen, det ser vi vid gruppvåldtäkter, men ofta kommer monstret ensam. När ingen ser på.

Jag tycker att alla som tvingar sig på en annan människa är onda människor, även om samhället gör sitt bästa för att förstå dessa onda, och hjälpa dom till ett bättre liv.  

Forskas mycket om ondska och skrivs. Ond bråd död. Litteratur om onda människor som Hitler, Himmler, Stangl, amerikanska massmördare, tryckpressarna går varma. Och vi hade ju en egen massmördare Thomas Quick, som inte var någon mördare alls, men han sålde bra. Finns hur många böcker som helst. Och filmer. Och sidor på nätet. Vår fascination för övergrepp, mord och tortyr känner inga gränser. Det är inte för att vi är så goda själva, som vi läser denna litteratur, det är för att det kittlar det onda i oss. Morden i alla deckare som fullkomligt dränker bokmarknaden. Samma sak. Vi tycker det är mysigt. Vi vill. Som det heter, bli skrämda. Lite upphetsade kanske?

Och läkare, psykologer och sjuksköterskor i Sverige som förgriper sig på patienter, egna barn, folk på gatan. Blir dömda, men får behålla legitimationer och arbetar vidare. Otrevligt. Men är dom onda? Tja, vad skulle dom annars vara?

När jag bodde i Paris såg jag ondskan utanför OECD högkvarteret. I rondellen där stod det oftast pojkar som prostituerade sig och männen kunde köpa gosse, innan dom åkte hem. Till fru och barn kanske. 
Vid Boulognerskogen, nära Porte Maillot där Apple hade sitt huvudkontor stod husbilar parkerade varje morgon, även husvagnar, och männen kunde gå in och köpa sig en människa (kvinna oftast) i 10 minuter innan dom gick till jobbet. Frukost hade dom ätit hemma och nu behövde dom en stunds avkoppling (?) innan dagens viktiga möten börjar. Dom kanske hade kört barnen till skolan först, varit snälla pappan, men sedan blev dom onda i tio minuter. 

I Strasbourg ökar antalet prostituerade varje gång EU flyttar dit. Påstår tjänstepersonen som jag träffar när vi fikar i det gigantiska EU komplexet i Bryssel. Sant? Vet inte. Lögn, säger min kompis i Partiet. Men, å andra sidan, det vore ingen tillfällighet. Det kommer många män, EU tjänstemän som ska på möte och ett antal av dom köper människor som dom kan använda sig av en stund. Sen kan dom gå på möte och rösta om kvinnors rättigheter i samhället.

Det är väl som när jag var på möte på Nuon i Amsterdam förra året. Jag påpekade att så länge ni har kvinnor i skyltfönster så har ni problem. Jamen Lars, säger då en av cheferna, det där är inte holländska kvinnor.

Och våldet mot kvinnor tar inte slut och antalet män som döms för våldtäkt är mycket få. Och polischefen Göran Lindberg (han är ute nu, vägrade för övrigt behandling) var länge misstänkt för att våldta flickor. Men utredningen dröjde, han hade ju ändå varit rektor för Polishögskolan. Och en chef för den internationella banken IMF fick inte bli presidentkandidat i Frankrike för att han våldförde sig på en städerska. Och VDar på svenska företag utnyttjar sin maktposition och tror att dom egentligen är attraktiva. Blir styrelsefråga ibland.

Ondska. Är det ondska? Hyra en kvinna en stund? Dom får ju betalt? Tillrättavisa hustrun, partner med knytnäven? Ondska? Ja, det är ondska. Och, nej det är inte synd om dessa män oavsett deras egen barndom och uppväxt.

Och min mamma Astrid hade fel när hon varnade oss för fula gubbar med godispåse som skulle lura ut oss i skogen. Det är inte i skogen pedofilerna finns. Dom finns där det finns barn.

 

14 oktober 2014
Till toppen av sidan Till topp