// //

God Jul till min döde far.

Tjena Farsan!

Snart 20 år sedan vi sågs sist. Det har hänt en del sedan du blev befordrad till härligheten. Om jag blir lika gammal som du så har jag 10 år kvar att leva nu, men då måste jag passa mig för dom öppna fönstren. Och tänka på vad jag gör av dom där åren.

Anyway.

Landet har förändrats. Det gamla landet finns inte kvar. Men, du vet, varför hänga kvar vid det gamla? Det var inte bättre förr. Något kanske, men inte allt. Vad har hänt sedan du gick? Ja, tro det om du vill, men människorna har blivit alltmer osjälvständiga, inte tvärtom, som du och jag trodde. De senaste 10-15 åren har det vuxit fram en kår av "konsulter" som hjälper oss med allt. Hur uppfostra barn, hur gå ner i vikt, hur träna på gymmet, hur söka arbete, hur äta, hur vara chef och hur dricka, älska, inreda huset, hjälpa barnen med läxorna och så vidare. Och ja, dom får betalt, ibland av människorna själva och ibland av staten. Alltmer hjälplösa luffsar vi omkring. Och terapi, psykologer, det finns i radio och via nätet, två klick på en app och du kan reda ut dina personliga problem. (Det där med app, nätet och varför psykologen är i radio får jag berätta om när vi ses.)

USA fick en svart president. Och världen, inte minst Sverige, hurrade. Obama heter han och sågs som en ny messias, typ Nelson Mandela nästan. Förhoppningar om fred på jorden och lycka till alla. Snubben fick till och med Nobels fredspris, som en uppmuntran antar jag, innan han knappt tillträtt som president. Big mistake, visade det sig. Obama har en förkärlek för s.k drönare, obemannade farkoster som skjuter på allt som rör på sig, människor alltså. Ja inte hemma i USA utan i andra länder. Och idag, 2014, har USA problem med svarta som dödas av poliser som frikänns på löpande band. Kanske blir en ny medborgarrättsrörelse med krav på jämlikhet. Jo det är säkert, dom håller på med det där fortfarande, trots sin svarte president. Och vi undrar, jag och mina löss alltså, vem som var farligast, den förre presidenten Bush eller denna Obama?

Ryssen hotar igen. Säger dom som vet. Men det har du hört sedan 1923 så det är inget nytt där. 

Vi har haft en borgerlig regering i 8 år (sossar igen fr sep 2014, och snart extra val, mer om detta när vi ses), det trodde du nog inte, men så blev det. Det sorgliga var dock deras människosyn, dom trodde och tror, att det enda som får människor att vilja arbeta är piska och morot! Kan du tänka dig? Inte lätt att leva då, måste vara tungt, rentav dystert. Men jag gillade deras statsminister, Reinfeldt, jag tror det är en hederlig kille och du hade nog gillat honom. (Jacob (sonson) och Reinfeldt hängde förresten på Melodifestivalen i mars!)

Och, nu ska du får höra. Vi har ett nytt parti, Sverigedemokraterna, (SD) som styr landet. Ja inte direkt, men indirekt. Det är vårt tredje största parti och dom anses vara rasister. Eller, enligt socialdemokraten Löfven, som nu är statsminister, fascister. SD är ett synnerligen välkammat gäng, bokstavligen alltså, väldigt fina i håret. Och en av deras ledare är numera talman i riksdagen. Det trodde du inte va?! Och nu visar det sig att Kristdemokraterna, du vet det religiösa gänget, hänger på SD och framförallt vill dom stoppa invandringen, och eller flyktingar, att komma till Sverige. Eller minska antalet, som dom säger. Det blir för dyrt, säger dom och Sverige kan inte ta emot alla. Säger dom. Vi måste bli som flertalet andra länder i Europa, ta emot färre som flyr från krig och elände och se till att vi själva har det bra och värna om vår konsumtion. Att köpa är att leva, den som har flest prylar när hen dör och så vidare. (förklarar hen en annan gång, lång historia.)

Och vet du vad farsan, nu får du en chock. Tiggare! Minns du när du växte upp på 1920-30 talet? Fanns tiggare och fattighus då. Det där är tillbaka nu. Sitter folk på gatorna i varenda stad i landet. Jag räknade till 8 stycken mellan Odenplan och St Eriksplan i Stockholm igår. En sträcka på vadå? En kilometer? Jennyfer och jag ger dom pengar och ibland mat eller dryck. Försöker hjälpa till. Gillas inte av alla. Några av mina vänner spottar på tiggarna. Undrar hur dom mår? Spottarna alltså. 

Och just ja, höll på att glömma, ordet soldaritet används inte längre.

God Jul på dig gubbe, vi ses i Connemara!

19 december 2014
Till toppen av sidan Till topp