Fritt fall? Moral och konsekvenser.

Hur ser det ut egentligen med moralen i näringslivet och statliga bolag? (och kommuner, Göteborg och byggbranschen icke att förglömma.)

Jo, jag vet, skandaler och ekonomisk brottslighet har funnits i alla tider, men jag har en känsla av att det blivit mer accepterat. Att göra "smarta affärer". Kanske. Känns i alla fall som det är dålig med konsekvenser när någon begått kriminella handlingar. Åtminstone så är det väldigt sällan någon fälls. Jag minns när en skolkamrats far förskingrade pengar på sin arbetsplats. Skandal hemma i byn. Länge sedan nu. Jag tror han tog minst en hundring (100 sek) från dagskassan. Skandale grande! Men det där var länge sedan. Nya tider nu. Vem tar en hundring? Om det inte är minst sex nollor i summan. Vilket det ska vara i avgångsvederlag för det får du vare sig du säger upp dig själv eller får sparken. Om du sitter nära makten alltså, inte annars. Jag känner folk som blivit mångmiljonärer på just avgångsvederlag.

Men nu. Senaste veckan går pressarna varma. Igen.

På Nordea tvättar kriminella sina pengar. Konsekvens? Ingen. Om det blir någon så målar jag kors i taket.
Karteller båda här och där som kommer överens om hur marknaden ska delas upp och hur anbud ska läggas. Alltid asfaltsbranschen, men även bilar. Volvo Trucks sätter undan pengar bara som en säkerhet om dom blir fällda, angående misstänkt kartell med Scania. Märkligt. "Marknaden" brukar ju hylla konkurrens, varför då karteller?
Revisorer och advokatfirmor bildar hundratals bolag så att del-och aktieägare ska minska eller helt slippa skatt. Konsekvens? Förmodligen ingen. Det är inte olagligt. Eller är det? Snart glömt, för det kommer nya "skandaler". Jag menar, vem minns idag Skandiaaffären, Telias underliga affärer med diktaturer som blev icke demokratier som blev ofria länder (nyspråket skördar nya framgångar). Vem minns Vattenfall och Nuonaffären? Och vem minns om det fick några konsekvenser för någon inblandad?

Men inget av ovanstående var väl olagligt egentligen? Några var smarta, andra var korkade. Moral? Gammalmodigt. Men dom här snubbarna som försöker smita från skatten dom använder väl i allafall skattefinansierade vägar och sjukvård, skolor och allmänna inrättningar? Gratis alltså?

Lär vi oss något? Nix. Kan du göra en "smart" affär så gör du det och det gör nästa generation också, fast lite häftigare än du och jag gjorde eftersom det inte finns några straff. Men dom flesta går faktiskt och jobbar och betalar skatt och har fredagsmys. Dom har inget bolag på Aruba. Det är pyramidens topp som seglar omkring och samlar på hög. Och polariseringen fortsätter och där finns inga vinnare. Inte ens revisorerna. 

Greed is good, sa Gekko i filmen Wall Street.
Men jag tror att han hade fel.

(Men var vid gott mod, kamrater för Snart är det sommar och nyrekryteringen till hemvärnet slår alla tidigare rekord. Alltd något positivt. Tror jag.)

 

26 maj 2015
Till toppen av sidan Till topp