// //

Almedalen och Australien

För lanseringen av min nya bok, Stand up, Be a Real Man, styr jag strax kosan till Australien, ett land, en kontinent, som en del människor jag mött tycker är som Europa, och ändå inte. Jag tänker då inte på djur och natur, utan på människorna i städerna. Människorna känns europeiska, som om människor i Europa är lika. Yeah right. Jag tillbringade två månader i Melbourne 2010, när vi lanserade utställningen ABBA World och upptäckte att, jovisst, australiensare är trevligt folk. Delvis "lika" oss europer, i vissa värderingar, delvis inte, men visst, vi och dom har en del utmaningar av samma sort. Kvinnofientligheten, HBTQ frågorna och flyktingpolitik. Om än med vissa skillnader. Jo, vi har kommit lite längre vad gäller dom där frågorna.

En kamratkvinna såg titeln på den nya boken (se ovan) och sa: Den där titeln kommer inte feministerna att gilla, eftersom många män tror att "riktiga män" är sådana som sätter kvinnor "på plats".
Månne det, men boken är inte skriven för "feministerna", vilka nu dom är. Sådana böcker finns det alldeles för gott om. Min bok riktar sig till män i allmänhet och till chefer, ledningsgrupper, styrelser. Ety jag är av den gammaldags tron att den som har makten styr och sätter agendan, och det är trots allt männen. Och jag är så gammaldags att jag tror att båda könen måste samarbeta för att vi ska få till förändringar i arbetsliv, rekrytering och vardag. Om vi nu vill ha det, vilket jag är alltmer tveksam till. Men jag vänder mig till männen och ser vart det leder. Dom kanske läser? Det är ingen tjock bok eftersom jag lärde mig av en annan kamratkvinna att max 100 sidor i "det där ämnet" om du vill att män ska läsa.

För deltar i seminarier kring "mjuka frågor" typ mänskliga rättigheter och annat som inte säljer, det gör dom inte. Gubbarna.
Lite roligt (?) var det på sossarnas stämma för någon månad sedan. Nej. Jag var inte där, men jag såg på Aktuellt att: Alla intervjuade män var feminister men ingen man kom på föreläsningen i det ämnet. Men det kan ju oxå betyda att män kan det där med jämställdhet redan? Not! Kanske det är som med styrelsearbete, män hoppar in i en styresle på en kvart och kvinnor får gå kurs och bli certifierade, och sedan sitta på kammarn och hoppas att någon upptäcker dem. Men förresten, vem är jag att skälla på sossarna? Det är samma i näringslivet när det är frivilligt att delta. Ordet jämställdhet har blivit rött kort. Trist ämne, kom med något nytt. Bättre prata om framtidens ledarskap och lönsamhet.

Australien, Down under, är det vi eller dom som är "under"? Ja det beror på vart man befinner sig. Vem som är under alltså. Det är som med organisationsutveckling, förändring och att prova något nytt och låta det gamla stå tillbaka. Det beror på vart man står. Eller sitter. Inga lätta saker det där och hotet mot den egna maktbasen är skrämmade. Skulle jag släppa fram någon annan? Warum? Bättre bli vid det gamla. Tryggare.

Det är som nordens främste författare skrev redan 1933.
"Jag känner ett starkt behov av säga dig detta nu, att berget är stort, och mångsidigt, men den som låg i kedjor på marken såg bara Halfway Mountain från platsen där han låg." En flykting korsar sitt spår av Aksel Sandemose, kan det sägas bättre? Nej!
Och till Australien dit skickar dom alltså mig, i två månader, för att utröna läget och skicka små rapporter till er! Jag kommer att sakna Orust och Göteborg, men inte Stockholm. Och absolut inte stadsdelen söder som är så omhuldad av eliten som bor där. Jag tänker då inte på den "gamla" söderbefolkningen som bott där i årtionden utan på de nyanlända som flyttat hela vägen från Kungsholmen, Vasastan och Östermalm. På söder ska man vara hipster i arbetarskjorta, grova kängor, keps, talibanskägg och stadsjeep för 1.2 miljoner. Usch! Förvirrade mig dit häromdagen. No more, säger jag. Kopior av kopior överallt och alla var, i det egna ögat, unika. Vårt behov av konformism är makalöst.

Människor. Världens farligaste djur i grupp, men ganska trevliga och "normala" en och en.

Just ja, Almedalen, men det skrev jag ju om förra året, den krönikan håller ett par år till.

Återkommer i augusti med rapport nr1 från Melbourne, jag vet att ni ser fram emot den, trevlig sommar!

 

2 juli 2015
Till toppen av sidan Till topp