// //

ASTD 2014 - Aftermaths

Hemma igen på svensk mark och nästan kvitt alla spår av jetlag. Helt otroligt så fort det har gått. Med lite distans, vad är då min sammanfattning av årets ASTD?

En spontan reflektion är naturligtvis att där finns så mycket mer att berätta än det jag har skrivit om i mina blogginlägg, både stor och smått. Som till exempel föreläsningen om Nelson Mandela, legenden och förebilden som människa och ledare. Han personifierade ledarstilen “servant leadership”, ett begrepp som för övrigt dök upp under flera av årets föreläsningar i ett försök att integrera denna filosofiska syn på ledarskap i moderna teorier och modeller. Eller bilden som tisdagens keynote speaker, General Stan Mc Chrystal, tecknade av framgångsrikt ledarskap i US Military, bl a utifrån sina erfarenheter som Commander i Afghanistan eller för JSOC (Joint Special Operations Command). Imponerande säkert i bemärkelse disciplin, åtagande (commitment), beslutsfattande, logistik, osv, men i mina ögon inte alltid lika imponerande i bemärkelsen hur dessa kvalifikationer används och riktas. Föreläsningen blev lite av en spegel för amerikansk patriotism som förvånande nog verkade ha glömt att åhörarskaran kom från världens alla kontinenter.  Eller om Kevin Carroll, författare och expert på kreativitet och innovation, som hade äran att avsluta hela konferensen med temat “Lek mera!” (Play more!). En röd gummiboll blev symbolen både för hans egen resa som barn övergiven av sina föräldrar till framgångsrik inspiratör och för hans budskap att ta vara på leken som skapande kraft i företagsvärlden. Om meningen var att avsluta årets ASTD med en “high note” så överträffade han förväntningarna, taket formligen lyfte under hans dynamiska presentation. Eller så finns mer att berätta om alla spännande samtal och möten som gav både tankar, inspiration, värme och många goda skratt.

ASTD 2014 kommer kanske inte att gå till historien som en kongress där det presenterades något revolutionerande nytt inom lärande och utveckling utan konferensen snarare bekräftade och förstärkte kända trender. Två “buzzwords” eller “buzz-områden” framträdde tydligt i år: “Neuroscience" i samband med lärprocesserna och “Feel good first!”, dvs vikten av att ta hand om sig själv, både på ett mentalt, fysiskt och själsligt plan. 

Den absolut största behållningen i år, precis som förra året, är den energi och inspiration som föds när 9000 personer med samma passion samlas under ett och samma tak i 4 dagar. Den energin kommer jag att kunna “tanka av” fram till nästa ASTD - eller rättare sagt ATD - i Orlando 2015. Låt mig avsluta som Tony Bingham, President och CEO för ATD, med ett citat från Nike: “There is no finish line! That is the beauty of our profession."  

 

15 maj 2014
Till toppen av sidan Till topp