Vad gör man i Kina?

Spenderat mer än en månad här nu och får ta och uppdatera er om vad jag har gjort sen sist jag skrev. Har varit dålig, läs väldigt dålig, på att uppdatera de senaste veckorna och vi får alla hoppas på att jag blir bättre på det!

Vet inte riktigt vart jag ska ta och börja, men jag börjar med ledigheten jag hade för en vecka sedan. 5 härliga lediga dagar. Spenderade dom med 3 svenska tjejer som kom hit från tillskärarakademin i Göteborg för att sy upp en ny kollektion med arbetskläder som skall användas på fabrikerna i Europa om den blir godkänd av ledningen. Vi gjorde det turistiga som alla bör göra när dom är i Kina, besöka muren, förbjudna staden och himmelska fridens torg. 

Muren är som alla känner till den längsta muren som vi människor någonsin har byggt. Den byggdes inte på samma gång utan påbörjades år 200 f.kr av Qin kejsaren. Den första kejsaren som enade Kina. 300.000 bönder, soldater och kriminella sattes i arbete för att bygga dett spektakel på totalt ca 8900 km. Enligt uppgift så skall liken av arbetarna ha använts som utfyllnadsmaterial.

Den förbjudna staden, som numera kallas palatsmuseét, är ännu en mastodontbyggnad som byggts av kineserna. Här bodde kejsaren med alla sina enukeer, kurtisaner samt ämbetsmän. Väldigt mäktig byggnad dock, tillräckligt stor för att man skall hinna tröttna innan man kommit halvvägs. Lägg till ca 40.000 kineser som man måste trängas med. Så blir man snabbt trött och vill rusa till andra sidan.

Sist men absolut inte minst har vi himmelska fridens torg. MaoZeDong bestämde sig att bygga världens största torg. Den har plats åt 500.000 människor och det tog endast 11 månader att färdigställa de 440.000 kvadratmetrarna. Det är även platsen för den senaste massakern på kinesiskt territorium (om man inte räknar in Tibet). Tråkigt och konstigt nog vet de flesta kineser under 25 år inte om vad som hände där den 4 Juni 1989.

Självklart har jag släpats runt av de tre tjejerna på en massa shopping. Men det hör till typ. Jag har dock hyfsat frekvent bevistat både Starbucks och Costa coffee för att slippa undan pushiga försäljare. Räddningen har varit alla de vattenhål som vi besökte kvällstid där en kall öl kostar ett par kronor, men vidare historier om vad som händer nattetid i Peking berättar jag om i ett annat inlägg.

Kan berätta lite mer om vad jag gör på jobbet. Jag gör en marknadsanalys över den kinesiska fotoboksmarknaden. Håller i en konsumentanalys som skall göras på 300 deltagare, denna informationen skall ligga som grund angående ett inträde på den kinesiska marknaden. Väldigt intressant, men väldigt mycket information som måste gås igenom. Kul som bara den har jag det här borta i alla fall! 

13 april 2012
Till toppen av sidan Till topp