Taxiresor, rivningsobjekt och konkurrensanalyser.

Första veckan har nu passerat. Det har gått så fort att jag inte riktigt vet vad som hänt. Landade i måndags och fick en rundtur på kontoret och i fabriken. Imponerande, stora schabrak till maskiner som spottar ut böcker, lådor och annat tryckmaterial i mängder.

Spenderade de första dagarna med att översätta ett par prislistor till kinesiska och göra en konkurrensanalys över den kinesiska marknaden. Visst har jag försökt förbereda mig och komma igång med min kinesiska inför praktiken, men det är snart 2 år sen jag lämnade Kina, känner att jag borde förstå en del ord men att hjärnan lagt dem på lager. Att sitta och översätta kinesiska hemsidor kräver sitt fokus men märker hur de kinesiska tecknen kommer tillbaka med stormsteg.

Elanders är ett himla intressant företag, med intressanta globala trycktjänster. Känner att jag kommer lära mig hur mycket som helst här! Får nya pusselbitar dagligen gällande hur de bedriver sin verksamheten och det är imponerande att se hur de löser globala problem åt sina kunder på en daglig basis.

Nu i helgen begav jag mig in till Peking, bor ca 2.5 mil utanför Peking, och träffade gamla vänner som bor här. Ett par vänner från min gamla klass som flyttat hit och även en gammal lumpenkompis som flyttat hit. Så har varit en fullspäckad helg.

Var inne i hutongerna (胡同), som är kinesiska enplanshus, och hittade en restaurang kallad Mr. Shis dumplings (石先生水饺餐厅). Ett hål i väggen med underbara dumplings. Vi var ca 10 pers som satte i oss ett par hundra dumplings och drack mängder med öl. Efteråt tog vi oss vidare in till ett 2 års jubileum för en spansk bloggare. Ingen aning vem han är men massa gratis öl och trevligt sällskap, jag var den enda svensken på bar med 200 spanjorer.

Hutongerna är utrotningshotade i Peking just nu då de rivs ner för att göra plats åt höghus och köpcenter. Jag kan förstå att de vill modernisera innerstaden, men samtidigt är det ganska synd då de har bott på detta sätt i ett par hundra år.

 Hutong betyder just gränd, och gränderna zickzackar fram genom husen. I hutongerna går det små gränder med affärer, folk som sitter och spelar kort och alltför tätt parkerade cyklar, mopeder och motorcyklar. Jag hoppas att regeringen ser över vad de gör med hutongerna och sparar ett par områden då de är ett charmigt inslag i stadsbilden.

Har även saknat de billiga taxiresorna i Kina där man övar sin kinesiska och disskuterar allt mellan himmel och jord. Helgens disskusioner har handlat om Bruce Lee, hutonger och svensk mat. Gratis lärare när man sitter fast i trafiken är aldrig fel!

I kväll ska jag förbereda det sista inför nästa vecka då jag bland annat har ett möte med Swedish Trade Council. Ska bli intressant att få deras input på hur vi skall komma fram till mer effektiva lösningar för den Kinesiska marknaden.

Ska se till att uppdatera lite oftare, men jetlagen och ny miljö har stoppat kreativiteten lite. Men nu är jag tillbaka och kommer uppdatera om vad som händer här borta.

På återseende! 

11 mars 2012
Till toppen av sidan Till topp