欢迎光临中国!Välkommen till Kina!

Kina, där borta på andra sidan jorden. Dit många äventyrare har begett sig via fot, häst, kamel, båt och flyg. En del sandlådefantaster har säkert försökt gräva sig dit via jordens mittpunkt, men de drunknade troligtvis någonstans sydost om Nya Zeeland. Jag skall nu bege mig tillbaka till Kina, landet där det är OK att gå till köpcentrumet i pyjamas, flippflops och en cigarett hängandes i mungipan. Landet där byråkrati och relationer är allt.

Detta röda land som kallar sig kommunistiskt, men troligtvis är mer fascistiskt, väcker skräck hos vissa och beundran hos andra. Industrijätten som producerar de mesta som vi har i våra hem har även en mystisk aura runt sig. Vi vet oftast inte vad som försiggår där borta förutom de sporadiska artiklarna som dyker upp på Aftonbladet och Dagens Nyheter. Kina är även ett av världens äldsta civilisationer (de vise de tvistar fortfarande om det är 5000 eller 3000 år som ett ihållande rike). Här har man pumpat olja ur marken i flera tusen år och byggt världens första mekaniska dator drivet av vatten och kugghjul, långt innan Sverige som nation fanns på kartan. 

Själv har jag inte bestämt mig om var jag står, men beger mig tillbaka dit med skräckblandad förtjusning. Bodde i centrala Shanghai under ett och ett halvt år där jag studerade kinesiska och lade större delen av min fritid på att bemästra konsten att äta nudelsoppa med pinnar utan att behöva gömma mig bakom en hakklapp. 

Efter ett par förväntansfulla månader så fick jag äntligen beskedet från Elanders tryckerier att få göra min praktik i Kina. Kommer kasta mig rakt in i att analysera detta mycket annorlunda lands olika tryckeriföretag och vara med och se hur det är att arbeta i Kina. Denna möjlighet hade inte varit möjlig om det inte vore för IHM och de möjligheter som man får via utbildningen. 

 "Once you go IHM, you never go back."

再见 eller på återseende som det heter på svenska. 

1 september 2013
Läs mer om utbildningen!
Infomöte i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Amelie fick praktikplats hos New York Rangers - Läs mer
Maria gjorde sin praktik på exportrådet i Kairo - Läs mer!
Andrew Jarder sitter i ledningsgruppen för Internationell Säljare B2B - Läs intervjun
Till toppen av sidan Till topp