// //

Vardagsreflektion

Funderar kring användandet av olika medier. Använder på min Iphone säkert 500 ggr om dagen, med olika syften. Kollar vad klockan är, svarar på mailen från någon av mina 4 mailkonton, kollar Facebook och LinkedIn (hur många har kollat in mig idag?), spelar nåt spel, surfar runt på Aftonbladet, svarar på meddelande (från någon av mina 11 appar), kollar påminnelser från kalendern osv.

Hur kunde jag ens leva utan denna apparat tidigare? Slötid i soffan, vad har jag i handen? Min iPhone. Vad hade jag tidigare? Fjärrkontroll, bok eller tidning? Kommer inte ihåg, och då presenterades den första Iphonen 2007, jag fick min första 2010.

Reflekterar tillbaka.
Jag och min fru, födda -78 respektive -75, kollade VHS, vilket var DA SHIT när vi växte upp. Kolla film NÄR MAN VILL. WOW! Spela in på kassettband från radion när favoritlåten spelades upp på Trax listan! Vilken grej!

Våra stora barn, 8, 10 och 12 år gamla växte upp med CD, DVD som sen blev Blue-Ray, som senare har ersatts med Spotify, Youtube & Netflix. De använder sin iPhone mer än sin iPad, dator eller TV. De har tillgång till allt och lite till, alltid. Att gå och hyra en film i lokala Hemmakväll butiken är en upplevelse.

I takt med att barnen blivit större har också deras rörelsemönster ändrats, de rör sig friare helt enkelt. För 1 år sedan hade både jag och min fru ett modernt i-lands problem; det var svårt att få tag i barnen när de kom hem från skolan. De hade inte laddat sin iPhone, förlagt sin iPhone eller ställt in den på flygplansläge (för att spara batteri…).

Vi tog tag i saken. 
Gick och köpte en helt vanlig telefon som man kopplar in i telefonjacket, dessutom med sladd så den inte kan ”försvinna”. 10- och 12 åringen var helt fascinerade, ”det var ju en sådan vi hade när jag var liten”. De fattade hur man använder den.

8-åringen. ”Vad är det?” Hon begrep helt enkelt inte vad det var. Slå numret för hand? Inte trycka på knappen (som lägger på) efter man slagit numret. Vänta på ton. Helt utanför hennes värld. Idag svarar hon. Ringa är fortfarande främmande.

Nu har vi en liten 0,4 åring också (för att inte förenkla livspusslet). Hon kommer att växa upp med pekskärmar, digitala format i alla olika former, on demand lösningar mm mm. Allt kommer säkert finnas i nya smarta digitala lösningar med obehindrad tillgång. Hur kommer hennes mediebeteende se ut? är min stora fråga.

Och vi som sparat både DVD och VHS spelare samt alla klassiska barnfilmer för att hon ska kunna njuta av dem när hon blir större…

6 oktober 2015
Till toppen av sidan Till topp