// //

Nyckeln till framgång?

Alla letar vi efter den där gyllene nyckeln till framgång. Bara jag hade nyckeln till att lösa ditten o datten så skulle allt bli bra, ja, allt skulle faktiskt bli bra. OM jag bara hade den där nyckeln som bara ett fåtal verkar känna till.

Jag lyssnade till Per-Anders Grösfjeld i somras, på hans seminarium "Behövs talang för att lyckas?" Per-Anders har forskat kring ämnet och sammanställt forskning och olika rapporter på ett smakfullt sätt. Är talang = framgångsnyckeln? Det var nog vad alla åskådare väntade på att få levererat. Det är NU det händer!

Nja, inte riktigt så va? Jag har haft nöjet att träffa små och stora företagsledare, små och stora entreprenörer, framgångsrika människor och mindre framgångsrika människor, inom sport, affärslivet, konst, artister med flera genom årens lopp. Läst en himla massa litteratur, gått på kurser och varit på seminarier kring hur man blir framgångsrik och finner sitt s.k. inre kall, det jag verkligen vill göra. Med andra ord, jag har också letat efter den gyllene nyckeln till framgång.

Fann jag den? Nej, inte jag heller.

Tillbaka till om nu talang behövs för att lyckas. Nej, det behövs inte talang för det finns inget som är talang. De personer som vi ofta förknappar med ”oj vilken talang, han/hon har en bra framtid” är personer som tränat, övat, nött och lagt ner mycket tid och energi på att bli bra på just det de tycker om att göra. De har missat, misslyckats, gjort fel, gjort om och provat igen. De har lärt sig av sina misstag, provat nya saker, tränat på samma sak om och om igen. Tills de blivit riktigt bra. De som vi utnämner till talanger har med andra ord lagt ner massor av energi, kraft och tid på att blir riktigt bra på det de tycker om.

Klassiskt exempel men värt att nämna. Zlatan Ibrahimovic, Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna och en av världens bästa fotbollsspelare. Varför är han bättre? Enkelt. Han har tränat mer än någon annan och älskar det han gör. Han ger sig inte förrän han är bäst. Är han mer talang än någon annan? Nej, Han viger bara mer tid åt att blir riktigt bra och att lära sig av egna misstag, tills han inte gör dem igen.

Ursäkter finns inte för framgång. En framgångsrik person har inte använt ursäkter till varför det inte går, utan finner en annan väg dit.

Vad fungerar då?
Börja med att BESTÄMMA DIG för vad du vill göra eller åstadkomma. Kan vara allt ifrån att bli snuskigt rik, köpa något fint eller börja leva mer hälsosamt. Försök att inte sätta för stort mål utan dela upp det i mindre delmål. Exempel, ska du bli snuskigt rik och inte har ett jobb, bestäm dig för att skaffa ett. Har du ett jobb men inte utvecklas, skaffa dig en utbildning.

Avsätt TID för när du ska göra detta. Ska du börja träna eller boka möten – kolla i din kalender när du kan göra detta. Sätt inte upp orealistiska tidsaspekter som sedan knäcker dig mentalt. Anpassa till din situation och dina andra intressen.

När du väl fått tiden på plats så PLANERA vad du vill, kan och hinner göra på den avsatta tiden. Har du 20 minuter och tänkte träna så kanske 1 mils löpning inte är realistiskt. Planera vad du hinner så du kan slutföra och känna att du gjort en god prestation.

Viktigt! Här går många fel! De flesta planerar innan de kollat om de ens har tid att genomföra det som var tänkt. Detta generera enbart stress och otillfredställelse. Börja med; När kan jag göra detta, bestäm klockslag!

Nu till den fjärde och den allra, allra, allra viktigaste punkten och där merparten faller: GÖR DET! Har du bestämt dig, satt av tid, planerat vad du ska göra så gör det helt enkelt. Låt ursäkterna komma från någon annan. 

Den sista delen är den som skiljer de framgångsrika mot de mindre framgångsrika. FÖLJ UPP. Efter du gjort det du sagt att du ska göra, planerat att göra och avsatt tid för att göra för att nå det du bestämt dig för, följ upp ditt resultat själv eller med någon annan. Reflektera över vad som gick bra och mindre bra, vad som kan göras annorlunda och vad som ska behållas. Då finslipar du dina färdigheter och blir bättre steg för steg till du blir mästare på det du gör.

Så för att citera Nike, JUST DO IT!

 

 

 

19 oktober 2015
Till toppen av sidan Till topp