Vision & Passion

Calill Odqvist är alltid på väg, har alltid en idé på gång. För bara några år sedan startade hon företaget Light My Fire tillsammans med sin pappa. Då var det ett litet skånskt företag med stark drivkraft och stora visioner. I dag har det vuxit till ett globalt företag med försäljning i 38 länder.

Stressad och försenad kommer jag till mötet med Calill Odqvist, vd på Light My Fire i Malmö. Jag ursäktar mig.
- Det gör inget, nu fick jag tid att ta tag i en juridisk tvist med en leverantör. Kolla här! Vi har fått plastförpackningar för 400 000 kronor som spricker och han säger att det är vårt fel fast att han fått måtten på produkten.

Trots kontroversen med leverantören och en senkommen reporter är det inga sura miner hos Calill. Hela hennes uppenbarelse är positiv och full av överskottsenergi. Snabbt hämtar hon vatten, som vi dricker i hjärtat av kontoret.

Sedan presenterar hon mig för pappa Miche och mamma Lillan som båda arbetar på Light My Fire. Brorsan Caspar bor i Skottland och arbetar även han för företaget. Farmors hund Prinsen är dock på plats och stryker sig vänligt mot mina ben.
- Vi är en enda stor lycklig familj, säger Calill på sin varma skånska och skrattar gott.

Namnet Light My Fire står för försäljning av fysisk eld men också för en inre glöd, hos medarbetarna på företaget, inte minst Calill.
- Du förstår, jag trivs när det går fort, det får gärna hända saker. Gillar det jag gör och kalasfolk runt omkring ger mig energi.

Hon brinner verkligen för att bygga upp varumärket Light My Fire. Och att skapa arbetstillfällen för andra, inte minst för några av dem som blev arbetslösa i Västervik vid Electrolux nedläggning, ger henne en stor inre tillfredsställelse.
- Vill du se vårt fräcka marknadsföringsmaterial? Och skisser på vårt nya kontor?

Hon springer för att hämta och kopiera. Energi är bara förnamnet.

Calill började på IHM för att hon behövde lära sig göra en marknadsplan för att tillfredsställa externa finansiärer.
- En fantastisk tid. Jag studerade och sen kunde jag som ägare applicera allt direkt i företaget.

Examensarbetet gjorde hon och fyra kamrater för Duospol.
- De tog vår marknadsplan rakt av och nu säljer de som sjutton!

Det gör Light My Fire också. Efter elva år tjänar företaget äntligen bra med pengar.
- Att tjäna pengar på det jag älskar är såklart inte fel! Pengar i min värld betyder frihet - att slippa tänka på externa investerare och ha möjlighet att i bland, när man känner för det, fatta beslut med hjärtat och inte bara tänka kortsiktigt på resultatet. Vi kan tillåta oss att vara roliga, kaxiga och göra lite som vi vill.

Hennes drivkraft är absolut skapandeprocessen.
- Att med små medel, kreativa idéer och rätt människor bygga ett varumärke i världsklass är häftigt. Ett måste är också att ha kul på resan och att inte ta för allvarligt på varken sig själv eller problemen. Belöningen är all positiv feedback från våra kunder världen över. Att sedan dessutom kunna producera i Sverige och sälja till Kina känns helt rätt.

Succén med Light My Fires tillväxt gjorde att hon fick IHM:s Framgångsstipendium på 100 000 kronor.
- Stipendiet skall användas till IHM:s Masterprogram Personligt Ledarskap, som är en del i en IHM Master. Att det ingår mentorträffar känns jätteintressant. Hoppas de blir ett bra forum för att bolla saker och ting från Light My Fire, säger Calill.

För att lyckas som entreprenör krävs förmågan att se möjligheter även i problem eller hinder, och att kunna hitta och entusiasmera duktiga medarbetare och partners.
- Utan sådana är det omöjligt att lyckas! Sedan behövs förstås envishet och styrkan i att aldrig ge upp. Att genomföra alla idéer ska man dock akta sig för. Men om ett projekt är startat slutför jag det.

Vi tar en tur med hennes bil med loggan Light My Fire. Vi åker en sväng runt Västra Hamnen i Malmö.
- Du förstår, här har de underbar glass. Vi måste prova!

Tvärnit och ut. I glassbaren börjar hon diskutera affärsmöjligheter med innehavaren.
- Är du intresserad av en butik till, i vår nya saluhall?

En gång entreprenör, alltid entreprenör.

15 april 2010
Till toppen av sidan Till topp