Så växer du i ditt arbete

Alla kan bli bättre menar affärsutvecklaren Stefan Sebö. Genom en positiv attityd har du potential att utvecklas i ditt arbete. Spärrvakt eller vd, spelar ingen roll. Låt inte någon lura i dig att du inte kan utvecklas, det är föreläsaren Stefan Sebös budskap.

- Alla har en potential att bli bättre än de är, säger han.

 

Det är klart att det finns begränsningar. Det sticker han inte under stol med.
- Men folk gör felet att de fokuserar på dem istället för att försöka se sina möjligheter, säger Stefan Sebö.
Han framför sitt budskap bra och det är svårt att inte ryckas med, men det handlar inte om ett snävt lönsamhetsbudskap. I hans värld kan alla bli lite bättre. Vi kan mer än vi tror. Stefan Sebö är ute efter en personlig utveckling - stor eller liten. Att vi inte ska stanna upp och bli liknöjda.
- Det finns ett citat som lyder så här: Den dagen du slutar att bli bättre, då slutar du också att vara bra.

Lätt att säga för den som har ett jobb som går att utveckla. Men spärrvakten på tunnelbanan, eller hon som tar emot femkronan på centralens toalett då?
- Jag är glad att du tog upp de exemplen. För jag är övertygad om att det går att göra de jobben bättre och sämre. Man kan ha en positiv attityd eller bestämma sig för att det här är en ändhållplats i livet som man inte trivs med och låta omgivningen få veta det. Det finns val att göra.
Hur kan vi då agera, mer konkret, för att växa i arbetet? En avgörande sak är att lära sig att förvalta sina misslyckanden.
- Det är vi dåliga på i vårt land, vi är alldeles för rädda för att göra fel och misstag. Vi borde våga mera, det är utvecklande.
Saker och ting kan sluta i ett magplask, visst. Din kampanj kan bli misslyckad, din produkt eller ditt projekt ett fullständigt fiasko…
- Analysera misstagen, ta till dig det du kan och gå vidare.
Och framför allt: Ödsla ingen energi på att tycka synd om dig själv. Vänd på saken.
Fokusera istället på vad som krävs för att du ska växa.
- Läs mer facklitteratur, gå en kurs, jobba på att bygga upp ditt nätverk.

För den som så här långt in i den här intervjun känner att prestationsångesten pumpar innanför tinningarna: Stefan Sebö menar inte att vi hela tiden ska göra nya revolutionerande steg i arbetslivet.
Vi ska bara inte sluta bry oss.
- Det handlar inte om att man ska bli bättre än alla andra, utan om att man ska bli lite bättre än man är. Man ska tävla mot sig själv. Tänk inte »jag klarar inte det här« eller att »det är typiskt mig«. För då blir det din verklighet.

Och några hopplösa fall, det finns inte.
- Aldrig. Alla har en förmåga att bli bättre. Vi människor är inte födda med begränsningar. Vi är födda med massor av förutsättningar. Dem har vi ansvar för att utveckla, säger Stefan Sebö.

13 april 2010
Till toppen av sidan Till topp