På tillväxt för att skapa.... tillväxt

Hon bor i Borås, är snart 25 år gammal och bara en termin ifrån att kunna titulera sig Marknadsekonom DIHM. Hon jobbar heltid samtidigt som hon pluggar på IHM, och vi ringer upp för att fråga hur hon får livspusslet att gå ihop, vad utbildningen gett henne hittills och vart hon är på väg i livet.

- Hej Rebecca! Du har bara en termin kvar. Hur känns det?
- Hej! Det känns fantastiskt! Det har varit tufft ibland med bitvis intensiva perioder, men det har gett mycket tillbaka!

- Varför valde du IHM för din vidareutveckling?
- Jag har hört jättemycket gott om IHM under många år; jag har många bekanta som gått hos er. Jag är en person som värdesätter kunskap och utveckling väldigt mycket och tycker att det är otroligt smidigt att man kan fortsätta jobba och ändå få in utveckling. Jag har en dröm och en vilja att få fortsätta vara med och utveckla företaget, men innan jag kan ta på mig ett större ansvar behöver jag mer kött på benen. Därför kände jag att det var viktigt att få träffa människor med erfarenhet och tänkte att det kunde ge mig ett bra och starkt nätverk.

- Vem är du? Berätta!
- Jag bor i Borås och har jobbat på Senstex i fyra år. Vi importerar textil för sjukhus och hotellverksamheter och säljer till tvätterier. Vi är tre personer – två ägare och jag är den enda anställda.

- Vilken är din roll i företaget?
Vi är ju bara tre personer, så vi hjälper och avlastar varann vid behov. Men primärt ansvarar jag för all ekonomi och bokföring och all information, alla specifikationerna över våra produkter stämmer. Jag har byggt upp ett system, så att vi kan ha koll på allting; att vi hela tiden levererar rätt grejer till kunden varje gång, vad produkterna innehåller, hur de är producerade. Jag gör kvalitetskontroller av leveranser som kommer och ansvarar för hela navet av prover. Vi har nära kontakt med leverantörer och kunder och är väldigt måna om att ha goda relationer med dem. 

- Vad gjorde du innan du började där?
- Efter gymnasiet åkte jag ett år till USA, där jag bodde i Santa Barbara, California och pluggade Business Management. Det var ett fantastiskt år – ett av de bästa åren jag varit med om, och jag kunde kombinera nytta med nöje och hade fantastiskt kul under tiden. Det kan jag verkligen rekommendera!

- Vad visste du om IHM innan du började? Stämde din bild med den du har nu efter tre terminer?
- Jag visste inte jättemycket, jag hade bara hört att det var bra. Jag visste att det var hög nivå på de studenter som valt IHM och i början kan jag ärligt säga att jag var lite nervös för att alla andra kunde mer än jag. Men jag valde inställningen att jag är här för att lära mig - hög nivå gör att man ställer krav på sig själv och kan sig an större utmaningar - så det gick snart över. Vi har haft fantastiska lärare som berättat 1000 roliga historier och jag har lärt mig massor. Så svaret är ja, bilden stämmer absolut.

- Du har läst Business Management, Strategisk Marknadsföring och Verksamhetsstyrning. Vad har du lärt dig hittills, tycker du?
- Det viktigaste är nog den röda tråden, helhetssynen på hur allt hänger ihop. Tidigare kunde jag tänka att det här förstår jag, men hur hänger det ihop med detta eller detta? Jag har lärt mig flera användbara modeller och tillvägagångssätt hur man kan se på och ta sig an situationer och problem. IHM trycker jättemycket på kundperspektivet och det har varit särskilt intressant - det är inte alla som resonerar så i arbetslivet i dag. Jag har fått mod och självförtroende och en insikt jag är jätteglad över att jag fått så tidigt är hur man gemensamt kan diskutera och komma fram till en lösning och att alla kan bidra med någonting, oavsett erfarenhet. Jag tänker på ett sätt, du tänker på ett annat sätt, och tillsammans kan hitta lösningar som man inte visste fanns. Sen tror jag att det kommer att visa sig ännu mer i framtiden hur mycket jag lärt mig.
 
- Har du kunnat tillämpa det du lärt dig under tiden du pluggat?
- Absolut! Min förståelse för och kunskap om mitt jobb har förändrats tack vare att jag fått helhetssyn. Jag känner mig betydligt mer säker i min roll än innan – jag vågar ifrågasätta därför att jag har lärt mig nya saker och jag tar mig an uppgifter på ett helt annat sätt. Vågar köra på. 
 
- Du har just avslutat din tredje termin och nu återstår bara en termin, ditt Business Case, innan du är färdig Marknadsekonom DIHM. Vilken skillnad tror du att en marknadsekonom examen kommer att göra för dig i din nuvarande roll? 
- Jag kommer inte att söka nytt jobb. På företaget har vi gemensamt tagit beslutet att jag skulle utbilda mig på IHM. Tillsammans kände vi att det fanns en naturlig plan för mig att vidareutveckla mig och att jag på så sätt kommer in med helt ny kunskap att tillföra företaget. En ren win-win: jag får en trygg grund att stå på och mer kött på benen; kunskaper som jag vill tillämpa i mitt nuvarande jobb. Jag kan komma med nya infallsinviklar och kanske till och med lära gubbarna något nytt ;-) – det var länge sen dom gick i skolan.
 
- Då förstår jag. Men vad ser du framför dig? Var är du om 10 år?
- Ja, det var ingen lätt fråga! Jag har jättemånga drömmar och vill väldigt mycket i mitt liv. Till  exempel har jag alltid drömt om att få bo och jobba i USA, men det är inte alls säkert att det blir så, och jag har ju varit där ett år. Jag är en familjemänniska och vill ha närhet till min kära. Jag har pratat jättelänge om att vidareutveckla mig, men nu gjorde jag det. IHM är en fantastisk skola och jag är glad att jag tog steget, och i framtiden får jag förhoppningsvis en större och mer ansvarsfull roll inom företaget tack vare detta. Och jag får vara med på en härlig tillväxtresa för oss på Senstex! Tiden har bara sprungit iväg och det är häftigt att det är mindre än ett år kvar tills jag är färdig!
 
- Låter fantastiskt, då önskar vi lycka till med tillväxten och tackar dig för intervjun, Rebecca!

 

PS. I höst kör vi IHM Business Management i Borås, läs mer och ansök nu!

28 juni 2016
Välj en tid som passar direkt i kalendern!
Linda Hallgren, Enhetsutvecklingschef på Optimera Svenska AB
Möt Lamin Sonko, PR Advisor och projektledare på Jung Relation
Möt Emelie Johansson, Service Manager på MTR Express
Till toppen av sidan Till topp