// //

MER KRAFT, MER IDÉER?

- Hej Olle Bodelius, affärsutvecklare på CoDigital, är du laddad inför samarbetet med IHM i den nya utbildningen Business Innovation?

- Ja, det känns jättespännande att IHM:arna ska jobba med vår digitiala plattform den våren.

- Hur gick det till? Berätta!

- Vi fick kontakt med varann när er utvecklingsavdelning började designa utbildningen Business Innovation. Vi är ett relativt ungt företag, som själva är i en ständig innovationsprocess och dessutom har en produkt som hjälper större grupper att strukturera upp innovationsarbete. Därför kändes det spännande att låta IHM-deltagare vara en del i vår process. Ett riktigt case att jobba med under utbildningen.

- Och vad är det ni har skapat?

- I slutet av 90-talet började Paddy Hood i England skissa på ett digitalt verktyg, som hjälper företag eller grupper att jobba i en kreativ process. Han såg i sin egen omgivning att den kreativa innovationsprocessen gick ner i verkningsgrad väldigt kraftigt när det blev större grupper än 7-8 stycken. Egentligen borde det vara tvärtom: mer kraft, mer idéer. Han jobbade vidare med tanken som ett sidoprojekt under några år, och 2010 startade han CoDigital för att på allvar utveckla en produkt som kunde hjälpa till i det här arbetet.

- Men digitala plattformar för innovationer har väl funnits på marknaden ett bra tag?

- Ja, men det som särskiljer oss är att Paddy insåg att kraften ligger i evolutionstanken. Så han utvecklade ett system som inte behöver modereras; en korsning mellan crowdsourcing och evolution.

- Oj, det låter enormt spännande!

- Det tycker jag med, efter att ha sålt mitt gamla bolag SiteScanner hade jag planerat en längre ledighet, men fick då kontakt med Paddy Hood igen (som jag samarbetade med för några år sedan) och gick in i det här projektet istället. Vi ska dessutom träffa Richard Dawkins, en brittisk etolog och evolutionsbiolog i nästa vecka för diskussioner om hur han kan medverka i vårt Advisory-board.

- Och det här verktyget kommer våra deltagare på Business Innovation att få arbeta i? Eller utveckla?

- Både och. De kommer att ha tillgång till verktyget och introduceras i hur det används, och de kommer att få arbeta med vår produkt som ett affärscase. Naturligtvis blir detta även en del i vårt utvecklingsarbete, och det ska bli spännande att se vad som kommer fram.

- Och hur stora grupper kan man vara?

- Egentligen kan man säga hur stora som helst. Det här är en arbetsmetod som inte finns i dag;  vi har testat den upp till ett par hundra deltagare och det blir en enorm kraft i innovationsprocessen. Någon gång under 2014 så ska vi testa det i ett projekt med tiotusentals deltagare. Det gäller bara att hitta ett projekt som engagerar så många.

- Kan man mäta värdet redan nu i det här sättet att jobba?

- Vi jobbar hela tiden med att hitta relevanta mätetal och kan redan nu se ett kraftigt ökat engagemang, mer idéer och en kulturskapande kraft i de bolag som jobbar på det här sättet. Det här är en del i det som era deltagare ska få jobba med, så att vi får ett utifrån perspektiv också.

- Det låter som det blir en spännande vår för er och våra deltagare, och jag blir själv väldigt nyfiken! Men kommer kursen bara att gå i Stockholm?

- Nej, den startar i Stockholm nu i vår, och i Göteborg och Malmö till hösten.

- Då tackar jag för detta!

- Kul och tack själv!

Läs mer om Business Innovation eller ring Johan Rudén, tel. 08-657 00 73.

 

25 november 2013
Till toppen av sidan Till topp