Med turisten i fokus!

Turistindustrin fortsätter växa och ger goda chanser till jobb för människor med rätt kompetens, och därför finns IHMs YH-utbildning Konceptutvecklare Event & Besöksnäring. Vi beslöt oss för att ta reda på vad det handlar om genom att ställa några korta frågor till Johanna Mattsson, en av lärarna på utbildningen. Hon borde kunna ge oss en bra bild.

 yrkeshögskola yh-utbildning event utbildning turismutbildning turism– Hej Johanna, kul att du ställer upp på en intervju, men först lite bakgrund. Vad gör du när du inte undervisar på Konceptutvecklare event & besöksnäring?

– Hej själv, känns kul att bli intervjuad för något jag brinner väldigt starkt för. Utöver mitt engagemang på IHM så är jag i Härjedalen där jag jobbar som VD för ett destinationsbolag och ett marknadsföringsbolag, eller så är jag ute i Europa och föreläser om internationell försäljning och Cross Cultural Management. Får jag tid över så håller jag på att färdigställa min första bok. 

– Spännande, och vilket ämne kommer du att undervisa i på IHM?

– Jag kommer till största delen att undervisa i Besöksnäring, del 1 och 2. 

– Vad innebär det i korthet?

– I del 1 kommer vi att titta i stora drag på hur Event och Besöksnäringen ser ut idag. Vi tittar på vad turism är, vilka trender som finns, hur vi säljer en destination och hur morgondagens resande ser ut. 

I del 2 går vi mer på djupet och kollar på specifika event, hur skapar man ett event, hur ser det ut bakom kulisserna, vad bör man tänka på och hur kan man använda olika event för att växa som destination och besöksmål. 
 
Jag vill förmedla en bild av hur arbetsmarknaden ser ut idag och dess behov. Vad trenderna visar och hur de med enkla verktyg kan skaffa sig den kompetens som eftersöks för att få de jobb de vill efter utbildningen. 

– Och hur ser arbetsmarknaden ut för studenterna när de är klara?

– Det ser ljust ut, det är fullt av möjligheter för de som håller ögonen öppna. Lyssnar man på vad marknaden vill ha kan man jobba precis vart man vill. Event tar en allt större roll i besöksnäringen och kompetensbehovet på marknaden är stort idag. 

– Vilka utmaningar ser du att företagen har inom området Event & Besöksnäringen?

– Att hitta rätt kompetens på rätt plats i rätt tid. Event och besöksnäringen kräver bra lagspelare som inte är rädda för att jobba självständigt, något som är en bristvara på arbetsmarknaden idag. Så jag hoppas vi får fram många stjärnor här på utbildningen. 

– Vilka tycker du skall välja just denna utbildning?

– De som vill jobba i en miljö som konstant rör sig och förändras och som jag svarade innan, bra lagspelare som också är bra på att jobba självständigt. Man ska vara nyfiken och gilla utmaningar.
 
– Vad gör YH på IHM speciellt?

– YH är speciellt för att vi möter marknadens behov. Våra föreläsare och lärare har enorma kontakter. Som student idag så gäller det att gå på en utbildning som står för något mer än själva utbildningen. IHM är känt för sin höga lägsta nivå vilket gör att elever som tar sin examen från IHM till skillnad från andra YH utbildningar kommer steget före i anställningsprocessen. 

Det finns idag många universitet som har olika turistutbildningar men dessa är väldigt breda och på IHM har vi valt att spetsa utbildningen med det marknaden specifikt efterfrågar. Ett välkänt utbildningsföretag med hög utbildningskvalité gör studenterna mer eftertraktade på marknaden.

– Till sist, vilka förväntningar har du nu när du ska kliva in i klassrummet?

– Jag förväntar mig att få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter, till en taggad grupp individer som är intresserade av att lyfta sig själva och ta in det jag har att dela med mig av.

– Då tackar vi för oss och önskar dig lycka till! 

– Tack själv, ska bli riktigt kul!

 

 

 

21 november 2014
Möt några av våra YH-studenter. Klicka här!
Mimmi berättar om sin LiA på True Stories
Nya YH-starter i Stockholm, Göteborg & Malmö.
Frågor och svar gällande YH på IHM.
Till toppen av sidan Till topp