// //

Innovation eller affärsutveckling?

Mycket förändras. Men hur kan man utnyttja förändringarna till sin fördel? En sak är säker; det handlar inte om att göra på samma sätt som konkurrenterna om du vill bli bättre än dem.

Affärsutveckling är inte detsamma som innovation. Men trots att innovation är nödvändigt, är det få företag som jobbar strukturerat med att samla in idéer och vidare till test och utvärdering. Ett sätt att lära sig processen och samtidigt få jobbet gjort är att gå IHM Business Innovation.

Vi ringde upp Fredrik Gunnarsson som gjort just det och frågade honom hur tankegångarna gått på hans företag Rexel.

- Det pågår alltid diskussioner om hur mycket som förändras och vi på Rexel ville se hur vi skulle kunna fånga upp det. Vi såg också tydliga förändringar i vår bransch precis när jag ansökte, så Business Innovation kom väldigt rätt i tiden. Eftersom studier och arbete samspelade så väl kunde jag ta med mig kunskap från skolan till jobbet redan samma dag som jag lärt mig den.

- Vad tyckte kollegorna?
- De har tyckt det här har varit riktigt kul och använt saker som kommit fram i utbildningsprojektet, vilket gjorde det väldigt motiverande att gå in för jobbet på kurserna. Om man satsar på IHMs utbildningar på riktigt, så blir det fruktansvärt bra.

- Vad tycker du om upplägget på utbildningen?
- Det var mycket att ta in i början, men samtidigt väldigt inspirerande. Vi tog upp de mönster som indikerar en branschförändring och hur människor förhåller sig till de mönstren, samt skillnaderna mellan innovation och affärsutveckling. Sen fortsatte hela kursen strukturerat om hur man går från idéinsamling och workshop, vidare till test och utvärdering av idéer - vilka idéer som ska nå marknaden och de som ej ska göra det. Kursen gav oss en förståelse för hur viktigt det är att jobba med strukturerad idéinsamling.

- Anser du att det är nödvändigt med innovationstänk inom affärsverksamhet?
Absolut - och innovation innebär inte enbart teknik utan det sker på en mängd olika plan. Utbildningen har fått mig att fundera över innovationsmöjligheter rent generellt, hur saker och ting kan göras på ett annorlunda sätt. Det handlar inte om att arbeta bättre än sina konkurrenter, utan det handlar om att arbeta på ett annat sätt än sina konkurrenter.

- Har du något exempel på hur din utbildning hjälpt dig och Rexel? 
Som exempel kan Business Innovation användas när det gäller elbilsladdning. Hur och var vi kommer ladda samhällets elbilar är ännu oklart och skapar således möjligheter. Då är det grundläggande att företagen skaffar sig rätt position i värdekedjan och skapar kundvärde.

- Vad tar du med dig från Business Innovation och IHM?
Det har varit många fördelar. Det fungerade bra att kombinera utbildningen med jobb, och mycket av det jag lärt mig kan jag fortfarande använda i mitt arbete hos Rexel. Tiden och investeringarna har absolut varit värt det hela - och det är ingenting man bara säger, utan det är verkligen så. Sen måste man satsa tid och engagemang på IHM, gör man det så finns det väldigt stora möjligheter.

IHM Business Innovation startar den 22:e mars
 
 
 
7 mars 2018
Ladda ner din personliga kompetensprofil här.
Missar du vill undvika i förändringsarbetet

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Till toppen av sidan Till topp