IHM spår en ljus framtid i nya yrken

E-commerce Manager och Konceptutvecklare Event & Besöksnäring är två helt nya YH-utbildningar som startar på IHM i höst. Antagningarna är i full gång och vi söker upp Tommy Persson, Affärsområdeschef IHM Yrkeshögskola, för att höra hur det går.

– Hej Tommy, hur går det med antagningarna?
– Fantastiskt bra, intresset är stort vilket är jätteroligt och vi jobbar för fullt med att ta emot ansökningar, svara på frågor och intervjua potentiella elever.
– Vilka utbildningar är det som startar i höst?
– Dels två helt nya utbildningar vilket känns väldigt spännande; E-commerce Manager och Konceptutvecklare Event & Besöksnäring. Men också Ekonomi & RedovisningskonsultSäljare B2B, Internationell Säljare B2B och Säljare IT Solutions B2B som totalt ger drygt 350 nya YH-studenter på IHM i höst!
– Berätta mer om E-commerce Manager!
– Gärna, när vi suttit ner med företagsrepresentanter i våra olika advisory board och diskuterat kring framtidens behov av nya kompetenser så kom det ganska snart fram ett behov av att kunna planera, genomföra och utvärdera digitala sälj-/marknadsaktiviteter. Detta tog vi fasta på och började skissa på det vi nu kallar E-commerce Manager. Studenterna kommer att läsa sammanlagt 400 poäng fördelat på bl a Digital marknadsföring och kommunikation, E-handel, Affärsekonomi och -juridik, allt varvat med praktik och givetvis ett examensarbete.
– Spännande, kan du ge några exempel på vad kan man jobba med efter utbildningen?
– Absolut, utbildningen öppnar för många möjligheter ute på företagen men några exempel är Online Business Manager/E-commerce Manager som utbildningen heter, men Onlinemarknadsförare och Marknadskoordinator för digitala kanaler ser vi ett jättebehov av ute på företagen men även konceptutvecklare för digital marknadsföring och e-handel skulle vara möjliga yrkesroller.
– När du ändå är igång så får du berätta lite om Konceptutvecklare Event & Besöksnäring också!
– Besöksnäringen i Sverige omsätter ca 110 miljarder kronor per år om vi bara tittar på utländska besökare, det är 3 gånger så mycket som värdet av den svenska personbilsexporten. Och den totala omsättningen i Sverige är närmare 300 miljarder, och det ökar för varje år med ca 7,5%. Här finns ett skriande behov hos företagen av kompetenta människor som tex. Konceptutvecklare, Kvalificerade säljare, Affärs- och destinationsutvecklare och Agenter inom event och besöksnäring. Här finns oanade möjligheter för företag och studenter att utveckla nya yrkesroller utifrån behov och kunskap, och studenterna kommer att vara fullproppade efter sina 2 år med 400 poäng i bl a. Event management, Marknadskommunikation, Analys och optimering, Affärsmannaskap, Affärsjuridik med fokus på event och besöksnäring, och givetvis praktik och examensarbete.
– Du låter väldigt exalterad!
– Ja, jag ser fram emot kursstarterna när man få se allt omsättas i praktiken. Även utbildningarna Ekonomi- och Redovisningskonsult samt Säljare B2B är uppdaterade, för det är så vi jobbar på IHM, för omvärlden förändras ständigt, och där måste vi vara med. Det är därför det är så viktigt med alla våra kontakter ute i företagen och alla våra alumni, det är genom vårt nätverk vi ständigt kan uppdatera oss och ligga i framkant.
– Tack Tommy, det ska bli spännande att följa de nya studenterna.
– Tack själv!

Läs mer om våra YH-utbildningar här!

6 april 2014
Till toppen av sidan Till topp