Här finns jobben!

Vi träffar Niklas Dahl, Regionchef på Caperio och Mattias Bergkvist, COO och partner på CGit - båda sitter i ledningsgruppen för YH-utbildningen Säljare IT Solutions B2B. Niklas och Mattias är med och ställer krav på och påverkar så att utbildningen skall matcha IT-branschens behov av kompetenta medarbetare. Säljare IT Solutions B2B, som i höst startar för 4:e gången, ingår i IHM Yrkeshögskola och innebär 2 års heltidsstudier varav en tredjedel är praktik (LiA). 

 yrkeshögskola yh-utbildning it säljare sälj utbildning utbildning säljare it säljare utbildning

 

Varför har ni valt att samarbeta med IHM? 
-    I grunden finns det ett stort engagemang för att dela med sig av sin erfarenhet och hjälpa unga begåvade människor i arbetslivet, säger Mattias Bergkvist på CGit. Vår bransch har alldeles för länge ryckt medarbetare mellan varandra och det utvecklar inte branschen något alls. Vi behöver ha in mer nytt blod och det är otroligt härligt att jobba med yngre som inte är begränsade eller formade i sitt tankesätt. Det är innovativt för branschen!  

-    För mig personligen började min resa tillsammans med IHM 1996 då jag kom in på Alfaskops Trainee utbildning på IHM, säger Niklas Dahl på Caperio. Det var 1 års heltidsstudier som gav mig en oerhört bra och snabb start ut i arbetslivet med en diger utbildning i bagaget. Efter det har jag genomgått en DIHM-utbildning inom Affärskommunikation och senare även Management-programmen Personligt Ledarskap samt Affärsutveckling. 

-    För Caperio är det avgörande att vi hjälper till att säkerställa att det kommer in ny kompetens till IT-branschen. Branschen präglas på affärssidan av DOT.com kraschen i början av 2000-talet vilket gjort att det kommit in väldigt lite nytt blod i branschen under de sista 10 åren inom just säljsidan fortsätter Niklas. På Caperio skall vi visa kunden vägen för att bygga verksamhetsnära IT för våra kunder, av den anledningen är det viktigt att vi tar vårt ansvar som arbetsgivare och stöttar utbildningsinsatser och delger våra erfarenheter till både skola men inte minst i en direkt dialog med elever.

Vilka erfarenheter har ni av att ta emot praktikanter, examensarbete samt anställa från IHM?
-    Jag har jobbat i många år att stötta med praktikplatser, säger Mattias. Jag tycker det är viktigt att eleverna får komma ut och praktisera det de lärt sig i teorin, det är då det blir riktig kunskap i mina ögon! Det ställer också krav på oss att kunna ta emot dem, beskriva hur vi jobbar och varför vi gör på ett visst sätt. Min erfarenhet säger att när praktikföretag och skola har en bra dialog om vad som ska uppnås under praktikperioden, det är då det blir riktigt bra och då trivs både eleven hos oss och vi tycker det är givande att ha dem hos oss. Glädje är ju trots allt grund till allt det andra! Man ska vissla när man går till jobbet och inte när man går därifrån! 

-    Eleverna som kommer från IHM är vetgiriga och har ett tydligt mål att få ett arbete som de trivs med och där de har framtida möjligheter att växa både som personer men även i sin profession, fortsätter Niklas.

Hur ser efterfrågan ut i branschen av säljare med IT-kompetens? 
-    Som jag nämnde inledningsvis vi kvar många ”90-tals-överlevare” som bedriver stor del av försäljningen idag, säger Niklas Dahl. Fler av dessa närmare sig pension (10 år to go) och branschen behöver, förutom den tillväxt som pågår, även säkerställa att vi har individer med erfarenhet som kan axla deras ansvar.

-    Jag tycker den är helt ok, säger Mattias. Det är alltid bra med branschkunskap men kan man hantverket försäljning och möta kundens behov på olika plan i verksamheten så har man en ljus framtid.

Vilka framtidsmöjligheter erbjuder ni på just ert företag för en stjärnsäljare inom IT-branschen?

-    Vi har behov just nu och faktum är att vi har tagit in en av IHMs studenter som påbörjar en traineetjänst hos oss direkt efter skolan slutar. Det känns jättekul att vi kan fortsätta utveckla en väldigt duktig individ som i sin tur utvecklar oss med nytt tänkande, säger Mattias på CGit. 

-    Som säljare på Caperio kommer du ansvara för att driva försäljningen av vårt erbjudande genom att skapa operativa, taktiska och strategiska värden hos dina kunder. Du arbetar i en lösningsorienterad och strategisk försäljningsroll. Ditt ansvarsområde innefattar att arbeta i en rådgivande. Du strävar efter att ge dina kunder exceptionell service inom området Cloud- och Managed Services. Tillsammans med dina kollegor tar du vara på möjligheterna för att fullt ut effektivisera, stärka och säkra kundernas IT-infrastruktur på samtliga nivåer där du tillhandahåller kunskap om moln- och managerade tjänster, summerar Niklas Dahl.

CGit levererar specialistkunskap och marknadsledande lösningar inom virtualiserad infrastruktur. Företaget tillhandahåller spetskompetens inom lagring, virtualisering, säkerhet, automatisering och Backup & Recovery. 

Caperio jobbar med IT-outsourcing, leverans av moln-, infrastruktur- och konsult-tjänster i framkant med fokus på tillgänglighet, prestanda och säkerhet.     

Fakta om Säljare IT Solutions B2B
YH-utbildning på heltid i två år inklusive praktik (LiA). Start i höst! 
Läs mer om YH-utbildningen Säljare IT Solutions B2B här!
Möt Natalie på hennes första jobb efter utbildningen!

28 april 2015
LiA gav både exjobbsuppdrag och anställning. Läs mer!
Läs mer
Möt Daniel Evers, partner Zync AB och lärare på IHM. Läs mer!
Till toppen av sidan Till topp