Glada nyheter för Ekonomi- & Redovisningskonsulterna på YH!

yrkeshögskola yh-utbildning yh ekonomi yh utbildning ekonomi

Att utbildningen Ekonomi- och Redovisningskonsult är superbra och att vi har massor med sökande visste ni säkert redan. Den glada nyheten är att utbildningen nu även berättigar till auktorisation via SRF. 

Vi ringer upp en av våra uppskattade lärare på utbildningen, Mikael Nodlycke, för att ställa några frågor om auktorisationen, arbetsmarknaden och framtidsutsikterna.

- Hej Mikael! Har du hört den glada nyheten?
- Ja, det är en väldigt trevlig nyhet! Tidigare var studenterna tvungna att komplettera sina kunskaper inom några områden trots att det teoretiska och praktiska kunskapsinnehållet i utbildningen håller mycket hög nivå. Det som är nytt är att de nu slipper komplettera – när de examineras från IHM har de all den teoretiska kunskap som behövs för auktorisation.

- Vem är du, och hur tycker du att det är att vara lärare på utbildningen?
- Jag är civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg med inriktning redovisning, beskattning och finansiering. Jag har vidare studier inom bland annat affärsjuridik, statsvetenskap och sociologi och är behörig lärare, utbildad vid lärarhögskolan i Göteborg. Jag har arbetat inom bank, som inköpschef och ekonomichef och dessutom som lärare och studierektor. Sedan 15 år tillbaka är jag delägare och VD i ett konsult- och utbildningsbolag samt en redovisningsbyrå. 

Det är oerhört roligt, spännande och utvecklande att vara lärare på utbildningen Ekonomi- och Redovisningskonsult. Detta var första kursen som jag höll i på IHM, och det var fantastiskt att se hur motiverade och duktiga studenter som läser denna utbildning. Det var verkligen en förmån att få vara delaktig i deras utveckling till framtida ekonomi- och redovisningskonsulter samt att få möjligheten att bidra med erfarenheter från branschen. Väldigt spännande att få följa deras utveckling inom olika kunskapsområden och se hur de framgångsrikt bemästrar komplicerade utmaningar och problem. Branschen är verkligen i behov av dessa drivna och duktiga studenter. 

- Du hade Mikael Carlsson som är före detta ordförande i SRF och numera ansvarig för redovisningsfrågor inom SRF på besök under en lektion, hur var det?
- Det stämmer! Vi hade flera gästföreläsare under kursen och den mest uppskattade var Mikael Carlsson, som är branschansvarig för redovisningsfrågor inom SRF. Mikael är dessutom en av författarna till Reko. Förutom att han är oerhört kunnig och kompetent och har en bred erfarenhet från branschen, så är han en fantastisk föreläsare. Det är väldigt uppskattat att Mikael tar sig tid till dessa besök, som ger studenterna så mycket inspiration inför deras framtida yrkeskarriär.  

- Hur ser arbetsmarknaden ut inom området? Goda chanser till jobb?
- Arbetsmarknaden ser mycket bra ut. Sedan den avskaffade revisionsplikten har behovet av kvalificerade redovisningskonsulter ökat konstant, och det finns inga tecken på att detta skall minska; snarare tvärtom. Företag väljer i allt högre grad bort revision och trenden ökar. Bland nystartade företag väljer 75 % bort revision, men behovet av kvalificerad hjälp inom ekonomiområdet är fortfarande enormt. Branschens framtidsprognos nämner även en kraftig ökning av efterfrågan på kvalificerade rådgivningstjänster inom ekonomiområdet. Detta medför att yrket definitivt kan ses som ett framtidsyrke och att löneutvecklingen för kvalificerade ekonomi- och redovisningskonsulter är mycket positiv.

- Tack, kul att snacka med dig!

Tips! Vill du veta mer om auktorisationen? Se SRFs film nedan. 

Läs mer om YH-utbildningen Ekonomi- & Redovisningskonsult här!

 

 

9 mars 2016
Infomöte i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Möt några av våra YH-studenter. Klicka här!
Christer Tedestål, VD ÖresundsPapper, i samarbete med YH-studenter
Frågor och svar gällande YH på IHM.
Till toppen av sidan Till topp