Framgång är ingen slump

I helgen genomförde vi vår två-dagars affärssimulering ”Business Runner” som den näst sista delen i IHM Business Management. Spända och taggade studenter från våra måndags- och torsdagsgrupper medverkade tillsammans med två coacher från näringslivet. Vi fick tillfället att träffa Peder Johannisson som var en av deltagarna i det vinnande laget.
 
Testa din affärskunskaper här!
 

Foto: 609 foto | media AB

 
- Berätta kort om dig själv!
Är en engagerad pappa till Emilia & Julia, gift med småländskan Jenny och bor på Salängen i centrala Borås. Min kärlek till Italien har påverkat barnens namn, val av bil och förstås maten & drycken som står på bordet här hemma. Yrkesmässigt är jag en lösningsorienterad affärs- och kunddriven ledare med stort fokus på analys, genomförande och helhetsperspektiv. Med affärsbehovet som utgångspunkt säkerställer jag ett starkt engagemang i organisationen. I över 10 år har jag arbetat med internationella affärer inriktad på strategisk planering och förändringsledning.
 
- Hur såg din situation ut när du började fundera på kompetensutveckling?
Jag var i slutfasen av ett större outsourcingprojekt som jag drev för Ericsson AB. En produktions-, logistik- och eftermarknadsfabrik utanför Neapel i Italien skulle säljas till amerikanska Jabil Circuit och efter att som projektansvarig genomfört förhandlingar, Due Diligence, IT-migrering, hanterat sex veckors stillestånd p.g.a. strejk och till sist överfört verksamheten var det dags för mig att fundera på nästa steg i karriären. Efter dryga tjugo bra år inom Ericsson lockade Sveriges framsida mer än att flytta familjen till Stockholm. Precis i detta skede var det förstås viktigt att lägga till de delar som kompetensmässigt förhoppningsvis skulle stärka mig inför nästa steg. Tack vare kollegan Elena Nadalen kom jag i kontakt med IHM i Göteborg.
 
- Varför valde du IHM Business School?
Jag träffade Jenny Widén Nilsson (rådgivare på IHM) och tillsammans med henne hade jag ett bra samtal kring kompetensverifiering och kompetensutveckling för att med än bättre effekt verka i ledningsfunktion inom små & medelstora bolag, Investment- och Private Equity-bolag och förstås storbolag som jag kom från. Ganska snabbt blev jag klar över att IHM Business Management tillsammans med fördjupning i styrelsearbete inom StyrelseAkademien (Rätt fokus & Ordföranderollen) skulle bli mitt pluggande vintern/våren 2015/2016.
 
- Vad är viktigt för Borås i framtiden?
Fler lönsamma tillväxtföretag som anställer välutbildade tjänstemän – detta är viktigt både för att få till ett nödvändigt tillskott till ett välfungerande näringsliv och inte minst att få stadens handel och restaurangnäring att blomstra än mer. Idag finns det mängder med logistik- och produktionsföretag, några storföretag, ett stort antal serviceverksamheter samt en “uppsjö” av företag på 1-10 anställda – flera av dessa är också viktiga svenska varumärkesägare. Vad Borås behöver addera är innovativa tech-bolag och företag i andra kompletterande branscher som sysselsätter 50-100 personer per bolag. Staden behöver ett tillskott på 20-30 000 nya verksamma invånare. Plats för företag, bostäder och skolor finns helt klart!
 
Höghastighetståg som binder ihop Västsverige från Jönköping i öster till Göteborg i väster – blir ett perfekt ”komplement” för fysiska möten i den kommande VR-eran. Givetvis ska den byggas i djupgående tunnlar under staden med en centralt belägen station.
 
SM-guld till Elfsborg 2016 och en grym SM-vecka sommaren 2017 då hela idrottssverige vallfärdar till staden med storstadens utbud och småstadens närhet.
 
- Dina planer för framtiden?
Professionellt har jag precis avslutat ett halvårs etableringsuppdrag av ett affärsområde inom IT/Offentlig Sektor för Pulsen AB i Borås och därmed är det dags att ”fylla på” med nya uppslag för att hitta nästa uppdragsgivare. Men först blir det ”sommarlov” i Italien med familjen och förhoppningsvis kommer härliga intryck, några lådor vin och kanske nya affärsidéer med oss hem. 
 
- Erfarenheter av IHM Business Management? 
Tycker att utbildningen har varit riktigt bra med skarpa lärare och bra erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Tydlig pedagogik och högt tempo kombinerat med självstudier och flera projektarbeten har tilltalat mig. Studenterna bidrar verkligen med sina erfarenheter och nätverket har utökats med personer från en härlig mix av branscher.
 
Att direkt efter genomförd lektion kunna applicera nyvunnen kompetens har varit mycket positivt för mitt uppdrag på Pulsen AB och som affärscoach inom Connect Väst. Har uppskattat att det varit många analyser av skarpa och fiktiva ”case” där vi fått träna, träna och träna! Utan att avslöja viktiga detaljer kring Businessrunner visade detta på hur viktigt det är med samspelet mellan marknadsföring, företagsekonomi och verksamhetsstyrning för att skapa tillväxt och lönsamma företag. Att genomföra denna simulering i en grupp med fyra medlemmar som inte kände varandra speciellt mycket var fokuskrävande och det var högt tempo i analys, beslutsfattande och uppföljning – precis som i vanliga verksamheter!
 
Reflektionsuppgiften som funnits med på agendan från dag ett känns som ett viktigt moment för att säkerställa att vi förstått, omsatt och provtryckt de olika utbildningsdelarna. Många av oss slutförde den strax före deadline för inlämning – självklart för att den ska vara så aktuell och läsvärd som möjligt. Rapporten används med fördel också av våra företag som en del i att utveckla den egna affärsmodellen.
 
- Nu när utbildningen snart är slut – viktiga lärdomar?
Framgång är ingen slump och med vintern/vårens kompetensutveckling står både jag och resten av gruppen bättre rustade att bidra för framtida tillväxt.
 
Det jag vill skicka med blivande studenter är att etablera en bra studieteknik och beställa böckerna i tid så att nödvändig förförståelse kan byggas upp. Jag har satsat åtta timmar varje måndag och utöver detta kanske 6 timmar i snitt i självstudier/projektarbete m.m. under en period på fyra månader. 
 
Ta också tillfället att nätverka; ta en lunch eller ordna en AW ihop med era ”kursare” – här var torsdagsgruppen helt klart ett föredöme men vi är några från den andra gruppen som hakat på och nu när vi skiljs åt är vi tightare än någonsin.
 
- I höst genomför IHM utbildningen på plats i Borås – dina tankar kring det? IHM har historiskt många elever från Borås, teori om varför?
Uppskattar detta tillskott till övrig kompetensutveckling som finns för yrkesverksamma i Borås idag. IHMs aktiva förhållningssätt kommer matcha ambitionen som E-handelsstaden Borås, Yrkeshögskolan, StyrelseAkademien och inte minst Högskolan i Borås har för att stärka kompetensen i näringslivet. Med IHM erbjuds ett mer komplett utbud för både Borås och hela Sjuhäradsbygden. 
 
IHM har som jag ser det en beprövad pedagogik som attraherar oss som redan finns i näringslivet. Det finns också ett bra ”track-record” där framstående Borås-entreprenörer har med just IHM i sitt CV – framgång är ingen slump!
 
Peder Johannisson
 
Affärsutvecklare med Västsverige som bas. 
Mentor inom Connect Väst.
Certifierad styrelseledamot. 
 
 
1 juni 2016
Välj en tid som passar direkt i kalendern!
Intervju med Andreas Tärnegård, Make IT
Till toppen av sidan Till topp