En ikon är tillbaka!

Efter flera år i Singapore är Johan Staël von Holstein nu tillbaka i Sverige, närmare bestämt i sin födelseort Halmstad. För de flesta av oss är Johan känd för att ha startat Icon Medialab, men han är även grundare av bl. a. Speed Ventures , letsbuyit, och Iqube. Under våren kommer Johan till IHM Stockholm, Göteborg och Malmö för att föreläsa under rubriken ”Lyckas som entreprenör - i Sverige och världen”. Vi ringer upp Johan för ett litet snack.

– Hej Johan, hur känns det att vara tillbaka i Sverige?

– Hej, jag måste säga att det känns underbart, min födelseort Halmstad har utvecklats enormt på många sätt och idag uppskattar jag närheten till naturen lika mycket som närheten ut i Europa. Men planer för framtidens Halmstad går fortfarande för långsamt och här får jag ge mig in och rota lite.

– Så det är det du ska syssla med nu?

– Inte enbart, jag mår bäst av att ha många bollar i luften! Jag tittar på lite nya företagsidéer, samtidigt som jag ger mig ut och föreläser runt om i Sverige. Jag älskar entreprenörskap, och Sveriges politiker förstår inte vad det är och vad det innebär. Entreprenörer är ensamma i Sverige och så får det naturligtvis inte vara om vi ska stå starka i framtiden. För att våra ungdomar ska känna hopp om framtiden måste hela Sverige andas mer optimism. Det måste in mer riskkapital så att alla fantastiska entreprenörer kan utveckla sina företag och låta små företag växa sig stora.

– Låter som om du ger dig in i politiken?

– Politik är fruktansvärt kul och att vara med och påverka är meningen med allt. Men min uppgift är inte att sitta i något mossigt parti vare sig det är höger, vänster eller mittemellan. Men de måste börja förstå att Sverige tillsammans med San Francisco har de bästa entreprenörerna i världen, och det måste vi värdesätta. Vi måste riva runt i lite gammaldags strukturer och börja värdesätta det egna ansvaret högre. Vi måste se till att bankerna börjar ta sitt ansvar och inte bara håller på att skörta upp sina kunder.

– Du låter arg?

– Nej inte arg, men jävligt upprörd. Jan Stenbeck sa en gång till mig; Som en sann entreprenör så hatar jag alla monopol, och bankerna är monopol. Och som sann kapitalist så vill jag gärna skapa ett monopol. Och han har väldigt rätt där, fortsätter Johan, allt är dubbelt och det finns inga lätta sanningar, men bankerna måste precis som alla andra företag förstå att deras uppgift är att distribuera ett värde, ett kundvärde!

– Så är det några fler som kommer få sig en skopa av sleven?

– Ha ha, ja här går ingen säker. Facebook och Google ska nog få sitt också. Det håller inte att hålla fast vid gamla idéer om att de ska äga all av oss skapad information på nätet. De måste precis som alla mödrar våga klippa navelsträngen. Mitt digitala DNA kanske är värt ca 1.000.000 dollar, jag säger dollar för att Euron känns så trött, och Google, Facebook och alla andra måste värdera allas vår närvaro istället för att tränga in oss i juridiska fällor.

– Det blir fullmatade seminarier!

– Ja, när jag väl är igång så är det svårt att stoppa. Ingenjörer och tekniker ska få sitt också, man kan inte hålla på att leda allt mot någon form av 100% säkerhet, det blir för dyrt, allt blir för dyrt för oss konsumenter.

– Här får vi nog avbryta Johan så att det finns något kvar när du är på plats, och så vill vi bara hälsa dig hjärtligt välkommen!

– Tack, det ska bli jättekul! 

Här har ni länkar till anmälan på respektive ort:

Göteborg, Stockholm, Malmö

 

8 april 2014
Till toppen av sidan Till topp