Business Management i fokus.

Produktionsplanerare, Driftschef, företagssäljare, teknisk konsult, projektledare, VD, egen företagare, butikschef, Key Account Manager, IT-chef, produktchef, marknadschef, systemförvaltare…… 

Jag räknar till 116(!) titlar i listan med totalt 150 personer och blir nyfiken. Vad kan alla dessa människor ha gemensamt utöver längtan efter en skön semester? 

Det är utbildningsstart på IHMs i särklass populäraste program: Business Management. När jag ser deltagarlistan, vill jag veta mer om varför de går just den här utbildningen, hur de hinner med livet i stort och hur det går till på IHM. Jag ringer därför en av IHM:s rådgivare, som möter de flesta av deltagarna:

-    Hej Johan Rudén, det är en brokig skara som börjar Business Management nu i vår. Är det alltid sådan mångfald på det här programmet?
-    Ja, du har rätt, det är människor från alla branscher och alla tänkbara befattningar på Business Management. Om jag fick önska så skulle alla som startar företag i Sverige gå just Business Management. Det ger dig förståelse för helheten, de stora dragen i alla delar av en verksamhet, det du behöver för att bedriva en framgångsrik verksamhet eller ett verksamhetsområde. 30% av nystartade aktiebolag går i konkurs inom tre år – den siffran skulle inte vara så hög om alla haft förståelse för helheten och vad som skapar lönsamhet.

-    Men alla är väl inte företagsledare? Vad ger det mig som anställd?
-    Du får större förståelse för din roll i helheten. Det gör att du lättare ser vad du kan göra i din roll och undvika att bli ”micro managed” – detaljstyrd – och istället ta större ansvar. Sedan beror det såklart på var man jobbar i dag och vart man är på väg. Men rent generellt kan man säga, att om jag vill förbereda mig själv för att kunna ta nästa steg, är dessa kunskaper tveklöst ett måste.

-    På IHM pluggar man ju parallellt med jobbet. Vilka är fördelarna med det, skulle du säga?
-    Det är ett tidseffektivt sätt att få med sig både teori och praktik. Pedagogiken kopplar forskning och teoretiska modeller till verkligheten - hur de faktiskt används i det dagliga jobbet och vad det innebär för mig. Med andra ord - vilka konsekvenser får besluten jag fattar i jobbet på måndag morgon i praktiken? 

-    Tidseffektivt, säger du, men hur hinner man med det utöver jobb, familj och annat? Behöver jag säga till vännerna att jag går under jorden i 4-5 månader?
-    Utbildningarna är ju designade för just det här ändamålet. Men det är klart att det krävs att man fokuserar och gör avkall på andra saker under en period. Du är på IHM en gång i veckan i 16 v. Varje resa har ju sitt pris, inget serveras på silverfat. Men om man satsar vill man ju gärna få max tillbaka, och det är så väl värt den insatsen. Vill du se ett annat resultat, kräver det förändringar.

-    Men hur mycket tid behöver jag avsätta per vecka utöver de 6 timmarna på IHM?
-    Det kan variera, ca 8-10 tim/vecka brukar deltagarna säga. Det är många faktorer som påverkar naturligtvis, som läsvana, ambitionsnivå, förkunskaper osv. De som siktar på examen Marknadsekonom DIHM går 4 terminer, där Business Management är den första. Men man kan självklart läsa Business Management som en fristående termin också. Under en begränsad tid fixar man det.

-    Hur är utbildningen upplagd? 
-    Som vi tidigare konstaterat, har ju alla i en klass har olika erfarenheter, olika roller och bakgrund. Därför läser man in teorin före lektionen, så att alla har samma bild av vad som kommer att diskuteras och jobbas med. Första delen av lektionen brukar vara av typen traditionell föreläsning, där läraren går igenom och förklarar och pekar på det viktigaste i det du läst i förväg. Efter den inledande föreläsningen jobbar vi ofta med olika case, stora och små, som är kopplade till teorierna och som utgör arbetsmaterial och diskussionsunderlag. Ett exempel  skulle kunna vara ”Du är marknadschef och behöver göra en kundsegmentering för era marknadskampanjer, hur gör du?
Lärarens bilder från lektionen skickas efter lektionen ut via elevportalen, där de sedan finns under hela din studietid.

-    Sen har vi veckans fråga. Såhär kan en sådan uppgift vara formulerad: Utifrån materialet du läst, hur arbetar du med just det här verktyget? Alla i klassen kan sen se hur de andra har svarat och resonerat på elevportalen.

Terminen avslutas med en reflektionsuppgift, där du funderar över vad vi gått igenom under hela terminen och kopplar lärdomarna till er egen verksamhet. Utifrån detta kan ni sen se om ni jobbar på rätt sätt. Kan ni effektivisera ännu mycket mer? Det kan vara en översyn över hela eller delar av verksamheten, ett affärsområde el dyl.

-    Utöver detta gör du två kunskapstester hemifrån under terminen. Genom dessa tester vill vi säkerställa kunskapsinhämtningen hos klassen som helhet, och att du som individ har tillgodogjort dig kunskaperna, men de är inte betygsgrundande. Skulle du ha fel på någon av frågorna, får du en direkt hänvisning till var du hittar kunskapen i böckerna, så att du kan repetera.

-    Och sen kommer tentan, antar jag?
-    Haha, nej, men vi avslutar med en tävlingsinriktad affärssimulering, som brukar vara kul och lite utmanande. 
Till sist har vi ju reflektionsuppgiften, den ger bättre affärsnytta än en tenta . Om ni går igenom den gemensamt, kan du ta tillfället i akt att föra ett affärsmässigt resonemang med din chef. Det ger ett rejält mervärde till företaget.

-    Det låter onekligen som en spännande resa.
-    Det är det. Från dag 1 möter du hela tiden nya frågeställningar som du tar till dig och reflekterar över på ett sätt du inte skulle gjort annars. Det är en blandning av aha-upplevelser, ”vad innebär det för mig?” och insikter ”så kan jag göra!” Det är en sak att lyssna på en föreläsare och en annan att sitta i ett klassrum, där alla kan vidimera vad som kan funka eller inte funka i verkliga livet. Man kan hämta så mycket ur diskussionerna när det finns så mycket kunskap och erfarenheter i klassrummet. Du får dessutom ett helt nytt nätverk på köpet.

-    Många får sin utbildning finansierad av företaget. Vad skulle du säga att företaget får?
Engagerade medarbetare som ser sig själva som en del i verksamheten, förstår sin roll i helheten och kan ta ett större ansvar. Kunskap bygger personligt engagemang, vilket är en stor bristvara i många företag – bara 16 % är engagerade, enligt Sverigestudien. Deltagarna får förståelse för sina möjligheter att kunna påverka, och det ger förutsättningar att prestera bättre och jobba effektivare. Som medarbetare blir mer trovärdig och om du inte har det sedan innan, får du också med dig affärsspråket. Du blir tydligare och kan använda affärstermerna i sitt rätta sammanhang. Hur ofta beror inte missförstånd på bristande kommunikation?

Vill du diskutera ditt utbildningsbehov med en av våra rådgivare? Boka tid här!

 

Korta fakta för dig som funderar på Business Management

Tid: 16 tillfällen, 1 pass i veckan. Utöver schemalagd tid tillkommer tid för självstudier och projektarbete, totalt ca 8-10 tim/vecka.

Utbildningsavgift: 57 900 kr. är det din första IHM-utbildning, tillkommer en registreringsavgift på 2.500 kr. Litteratur ingår.

Vilka förkunskaper krävs?
2-3 års arbetslivserfarenhet är nödvändigt för att du ska ha och kunna bidra med erfarenheter från arbetslivet. Den stora utväxlingen med att plugga på IHM får du genom att tillämpa dina kunskaper i jobbet, använda modellerna och se hur de funkar i praktiken..

Hur mycket matte behöver jag kunna?
Om du inte använt matte sedan gymnasiet, har vi ett frivilligt tillfälle där man repeterar grundläggande matte. Många upplever detta som ett bra stöd inför studierna. 

Hur vet jag att jag inte är överkvalificerad?
Vi stämmer av kunskaper, erfarenheter och förväntningar med alla våra deltagare i ett telefonsamtal eller personligt möte på 30 min – 1 tim.

Är utbildningsavgiften avdragsgill för företaget?
Ja, under förutsättning att utbildningen är relevant för din roll, eller för kommande roll. Fråga din ekonomiavdelning om du är osäker.

Företaget kan inte stå för hela kostnaden, vad gör jag?
Det finns olika sätt att lösa finansieringen. Ungefär 30% av våra deltagare finansierar privat, då är momsen inkluderad i avgiften. Om ditt företag vill hjälpa dig framåt, kan det finnas en utbildningspott på x antal kronor, och vi kan dela upp fakturan mellan arbetsgivaren och dig. Du kan delbetala på 3 mån utan ränta. Vissa löser det med löneväxling – det vill säga att företaget lägger ut pengar för utbildningen och ni kommer överens om en lönereduktion - brutto eller netto – som avbetalning. Det är en uppgörelse mellan dig och företag. I teorin kan du betala av utbildningen på ett år genom löneväxling. Läs mer hos skatteverket eller fråga din ekonomiavdelning.

Hur gör jag om jag vill läsa litteraturen i förväg?
Anmäl dig så fort som möjligt. En månad före kursstart får du ett välkomstmail med info om hur du beställer hem litteraturen. Sen är det bara att sätta igång.

Vad blir jag efter utbildningen?
Det är en fråga jag får emellanåt. Det är svårt att sätta en specifik roll till en så bred utbildning. Det är inte som att du blir tandläkare eller bagare. Du blir däremot en duktig generalist med en djupare marknads- och ekonomiförståelse om hur en verksamhet fungerar och bör bedrivas för att bli lönsam. Därmed blir du värdefull för alla företag och det är kunskaper du har nytta av på alla nivåer oavsett roll och bransch. Hur du använder detta i verksamheten och i karriären avgör du själv - ditt eget personliga driv, din bakgrund och ditt nätverk avgör vilka vägar du finner för att klättra eller gå vidare. Du kan köpa dig en Ferrari – men om den blir stående på parkeringen, om du njuter av att köra den som en Ferrari ska köras eller om du kraschar den i ett träd beror på dig och hur du lär dig att använda den. 

Vad gör en Business Manager?
Business manager är en internationellt erkänd roll, som innebär att du är operativt ansvarig för en verksamhet eller verksamhetsområde. En Business Manager har ansvaret för att verksamhet eller området drivs effektivt och lönsamt och är dessutom ofta specialist inom ett annat område. För att kvalificera för rollen behöver man förståelse för vad som skapar lönsamhet.

Boka rådgivning här!

Läs mer och anmäl dig till IHM Business Management här!

 

17 augusti 2016
Välj en tid som passar direkt i kalendern!
Läs intervjun med Bengt Olander på K2 Search
Marie är IHM-lärare på sin fritid, varför?
Till toppen av sidan Till topp