// //

Äntligen, Business Innovation är igång!

Det ligger spänning i luften. Inte bara hos de nya deltagarna, utan även hos oss på IHM. För att starta upp en utbildning är alltid spännande, många timmars funderande och kreerande ska äntligen upp till bevis. 

Så vid lunchtid i torsdags var det dags. 15 deltagare skall guidas i innovationens förtrollade värld och drillas i processens olika steg. 15 deltagare med olika bakgrunder som ska bidra till att företag i Sverige ser att ett strukturerat innovationsarbete ger bättre affärer.

Efter en kort genomgång av praktiska saker från Sanna Genborn,  presenterar Mats Engström, en av de utbildningsansvariga, det pedagogiska upplägget samt vilka lärare som gör vad. Vad krävs för att syssla med saker som inte finns? Mod! Öppenhet! Det råder djup koncentration hos deltagarna.

Nu är det dags för Hans Lindholm, en av lärarna för de första blocken, att ta plats på scenen. Hans har en bakgrund på bl. a. Electrolux, Canon, Siemens, Manpower och jobbar sedan många år också på IHM. Hans smittande glada norrländska lättar på trycket hos deltagarna, och deras presentationer av dem själva ger en spännande överblick över olika branscher, bakgrunder och mål. Spektrat är brett; bank, telecom, hårvård och it-support bara för att nämna några. Nu får de också i grupp diskutera förväntningar och farhågor kring utbildningen. 

Flera av deltagarna är redan idag inne i någon form av innovationsprocess på sina företag men känner att de behöver få ett bättre helhetsperspektiv och känna trygghet i att förstå och leda processen. Andra deltagare ser detta som en ny inriktning för framtiden,  och redan här ser man fördelarna av att kunna diskutera den här typen av frågor i sitt nya nätverk. Redan efter ett par timmar känner man att det finns en gemensam drivkraft hos deltagarna, de är redan en grupp!

Några av de farhågor som diskuteras kring Business Innovation är att kursen inte får vara för akademisk, och det försäkrar både Hans och Mats att så inte är fallet. IHM-modellen handlar hela tiden om att varva teori med praktiska övningar som redan dagen efter kan testas av deltagarna på sina respektive företag, för att sedan bli en öppen diskussion nästa gång de träffas. Man diskuterar också kring hur mottagandet kommer att bli på företagen när de ska applicera sina nyvunna kunskaper. Här kommer det naturligtvis att se olika ut, men gemensamt verkar de finna en styrka i att kunna ta hjälp av varandra i det arbetet. Nu är de igång!

Vi lämnar deltagarna när de sitter och diskuterar olika framtidsscenarier, intensiteten är hög och vi vill inte störa för mycket i deras första kontakter med varandra och lärarna. Men vi ska fortsätta att följa några av dem under våren för att få en inblick i deras utveckling. Redan efter dag två får vi tag på en av deltagarna, Milan Brodsky, ISecure, och kan inte låta bli den klassiska sportreporter-frågan: 

– Hur känns det?

– Oj, omtumlande, imponerande, spännande! Man känner redan nu att det ÄR möjligt.

– Vad kul, vi kan väl fortsätta att ha kontakt så vi kan följa dig på din resa.

– Gärna, det finns så mycket som inspirerar och jag ser fram emot att tränga in på djupet i det här och utveckla mina kunskaper.

– Tack, då hörs vi när det hunnit sjunka in lite!

– Absolut, tack!

Inför utbildningsstarten la vi upp en fråga på IHM.se om det finns någon innovationsledare i era företag, i dagsläget har 58% svarat nej, 33% svarat ja och resten vet inte. Så visst är det en spännande framtid våra deltagare har att se fram emot.

Vill ni läsa mer om utbildningen Business Innovation så får ni länken här, och så hoppas vi att ni vill följa deltagarna här på bloggen under våren!

10 mars 2014
Till toppen av sidan Till topp