Kreativitets- och inlärningstest: Flyg en bit

I en värld som förändras snabbt, finns det bara ett bestående strategiskt övertag: Förmågan att lära sig snabbare än konkurrenterna. Hur är det med ditt företag? Har ni en fungerande modell för inlärning och förbättring? Det går inte att förbättra någonting om man inte lär sig nya saker. Här är ett litet test du kan göra.

Jag använder de kompetens- och förbättringsmodeller jag lär ut för att själv bli bättre på saker, som till exempel fotografi. För att ta fotografit i den här artikeln, använde jag OODA-loopen, en beslutsmodell som ursprungligen kom till för att träna stridspiloter. Numera används den ofta i militär strategi, och allt oftare inom civil strategi och processförbättring.

Ditt företag använder förmodligen PDCA-loopen, eller DMAIC, DMADV, Kaizen, retrospektiv eller liknande.

Använd den förbättringsmodell du eller ditt företag använder, för att skapa ett levitationsfoto. Målet är att göra ett som är bättre än bilden till den här artikeln. Bilden här är mitt tredje försök och den innehåller massor med småfel, så det borde inte vara så svårt.

I företag är det teamwork som gäller, så ta gärna hjälp av andra. Passa på att ta med din chef, så får du tillfälle att se om din chef förstår sig på inlärnings- och förbättringsprocesser.

13 februari 2013
Till toppen av sidan Till topp