Redo för ”strid”

Töm task o tarm, gör er redo för strid mannar! Jag hör det lika klart idag som då 1998 under min militärtjänstgöring som mekaniserad skyttesoldat. Lika tydligt idag men i en helt annan roll. Det är mentalt, det ger mig RMI (rätt mental inställning). Min kropp responderar fysiskt precis som då, mina sinnen skärps och jag blir redo. Redo för kundbesök. Skruvar upp musiken i hörlurarna, den gör mig glad, stänger av motorn, sluter ögonen och inom mig ser jag bilden av en vunnen affär. Glädjen sprids inom mig och målmedvetenheten vaknar. Känslan är viktigt för mig, viljan att vinna är större än rädslan att förlora!

Den mentala förberedelsen är det sista jag gör innan jag möter dig. Jag har stor respekt för dig och jag har enorm respekt för mitt yrke. Jag ökar mina odds, en affär är bra för oss båda. Jag har förberett mig grundligt, analyserat och reflekterat.

Låt mig ta dig igenom min process inför vårt möte, det du inte ser mig göra, det jag gör i min ensamhet och som du upplever tillsammans med mig i vårt möte.

Steg 1: Jag analyserar din marknad, din affärsmiljö. Vilka är de externa faktorerna som påverkar dig och ditt företag? (verktyg PEST)

Steg 2: Vilka hot och möjligheter identifierar jag på din marknad, styrkor och svagheter? (verktyg SWOT + STEP)

Steg 3: Dina affärsmässiga ambitioner och mål, din finansiella situation (verktyg: årsredovisningen)

Steg 4: Vilka hinder och utmaningar behövs hanteras för att nå de affärsmässiga målen?

Steg 5: Hur kan mitt företag och vårt värdeerbjudande bidra till dina affärsmässiga mål?

Steg 6: På vilket sätt differentierar sig vårt värdeerbjudande utifrån kollegorna i branschen? (verktyg ”de sex slagfälten”)

Steg 7: Planera vad jag ser som vårt nästa gemensamma steg. Mitt mål med vårt möte.

Så det är min förberedelse inför vårt möte och dialog utifrån detta tar vi strax.

Entrédörren öppnas, jag tar ut mina hörlurar, kontrollerar min klädsel, andas djup och säkrar mitt fokus. Introducerar mig själv i receptionen. Sätter mig ner och väntar artigt på dig.

Där kommer du (jag är 100% säker att det är du, jag har letat upp dig på LinkedIn). Jag vet hur du ser ut fast vi aldrig träffats och jag har läst på om dig. Reser mig, tar ett par snabba kliv, jag möter upp dig och tar dig i hand. Du har ett fast och vänligt handslag, det har jag med. Handslaget är viktigt, det är en del av det första intrycket. Det ska vara vänligt men fast, ingen vill skaka en ”död fisk”. Du erbjuder mig kaffe och jag tackar ja. Vi sätter oss ner i ett stiligt och samtidigt anspråkslöst konferensrum och tiden är vår. Jag investerar mycket tid inför vårt möte, det gör säker du med. Vi vill båda få ut det bästa av vårt möte och vår dialog. Att vara väl förberedd skapar enligt mig rätt förutsättningar för att få en bra dialog som är relevant utifrån oss båda.

Din tid är begränsad och det är min med. Så tack för att du investerade din tid, tack för affären och varmt välkommen åter.

14 maj 2014
Till toppen av sidan Till topp