”Han var en hjälte likväl en skurk”

Vem skriver jag om, kanske telefonsäljaren tänker du med anledning av den motion som ett av våra partier lämnat till riksdagen, en motion som ska förbjuda telefonförsäljning.
Nej det är inte telefonsäljaren jag skriver om. Jag skriver om Ivar Kreuger.

”Han var inte bara 1900-talets största finansiella svindlare, han byggde upp likväl som han rev ner. Han var ett offer likväl som en förövare. Han var en hjälte likväl som en skurk”
citat: Frank Partnoy

Ivar Kreuger han var tändstickskungen. 1930 tillverkade Ivar Kreugers fabriker tre fjärdedelar av alla världens tändstickor om han är en hjälte eller en skurk vet jag inget om (kanske båda delarna).
Jag är fascinerad av hans levnadshistoria och det plötsliga slut den fick 1932.

Vad är det som gör att vi i jakten på lyckan bortser från vad som är rätt och fel. Historien upprepar sig från Ivar Kreuger 1930 till Trustor skandalen 1997 vidare till telefonsäljaren 2014 som lurar sin kund. Precis som en excentrisk engelsk lord och hans flitigt champagnedrickade rådgivare lyckades lura topparna i svenskt näringsliv och därmed  plundrade Trustor på en halv miljard kronor 1997.

Hur aktieägarna som oroat sig för att kuppen i Trustor skulle göra deras aktier värdelösa kunde glädja sig åt en bättre kursutveckling än under Per-Olov Nybergs tid som huvudägare när aktien gick från 34 till 54 kronor.
Som Bengt Carlsson i Dagens Nyheter uttryckte det:

” En rånarliga som rånar Trustor på över en halv miljard är bättre för aktieägarna än att ha Per-Olov Nyberg som huvudägare”

Ibland leder något dåligt till något ”gott”.
Kanske även denna motion om förbud kan leda till något bra. Är det provisionssystemen som styr många av våra säljorganisationer som gör att några få, mycket få går över gränsen och får svårt att skilja på rätt och fel.
Är det jakten på pengar som ligger bakom det som sker precis som för de inblandade i affärerna kring Ivar Kreuger och Trustor.

Vi kanske borde fundera över våra styrmedel och belöningssystem, jag tror på att ta ansvar jag tror inte på förbud.

Tack för du läste hela vägen hit och tack för din tid. Jag kan inte ersätta dig med pengar, jag ger dig två lästips.

- Tändstickskungen Ivar Kreuger århundradets finansskandal av Frank Partnoy.
- Svindlande Affärer historien om Trustor av Gunnar Lindstedt.

Som mervärde inför sommaren dela gärna ditt boktips här!

6 juli 2014
Till toppen av sidan Till topp