”Försäljning är amatörernas sista arena”

Det är inte mitt citat, jag har hört det och jag ibland kan jag förstå det. Jag tycker inte om det men det får mig att alltid vara skärpt, för jag tänker göra allt för att motbevisa de som tycker att det är så.

Precis som i alla yrken finns det bra och mindre bra. För mig är försäljning ett hantverk, som ska tas på största allvar. Att vara en duktig säljare är inte en talang, det är uppkomsten av hårt arbete. En framgångsrik säljare är en säljare som läser, tränar, genomför, reflekterar, förbättrar och fortsätter. Hur vet jag det? Jag är en framgångsrik säljare och jag vet hur jag blev det. Inte för att jag föddes med en talang i försäljning. Nej jag tog anställning som säljare. Mitt första jobb var som telesäljare inom B2C jag sålde privata sakförsäkringar och ringde hem till privatpersoner mellan 17.30-21.00 fyra dagar i veckan och jag möttes inte av glada tillrop när någon svarade. Det var mitt jobb och jag bestämde mig för att jag skulle göra det så bra det bara går. Jag skulle läsa, träna, genomföra, reflektera och förbättra efter varje samtal. För övrigt så anser jag att du aldrig kommer bli en bra säljare genom talang, talang finns inte inom försäljning. Det krävs så mycket mer av alla som vill lyckas oavsett inom vad, så tänker jag.

Den första boken jag läste var Sales Bible av Jeffrey Gittomer, jag lärde mig säljtrappan.
Jag förädlade den utifrån min roll och mitt erbjudande och varje samtal gjorde mig bättre. Efter ett tag fick jag utbilda andra i försäljning och det är mer än 15 år sedan. För mindre än ett år sedan träffade jag en kollega från då och han hade kvar mitt säljträningsmaterial. I 15 år har han haft det med sig och använt det för att alltid utvecklas som säljare och han hade delat det med andra säljare. Det var inte bara ett minne från förr. Då blev jag stolt!!

Precis som jag då delade min erfarenhet, mina tankar, andras tankar till andra. På samma sätt som andra delad sina erfarenheter och tankar med mig så kommer jag dela dem med er här.
 

Jag heter Henrik Frohm och är försäljningschef här på IHM Business School i Stockholm, jag är säljare för att det är mänskligt att sälja och jag är mänsklig! Jag har precis sålt till dig, genom att du läst ända hit och du betalade med din tid. Det är inte all försäljning som ger klirr i kassan. Tack för affären och välkommen åter, jag hoppas du fortsätter läsa min blogg.

 

28 april 2014
Till toppen av sidan Till topp