Alla lönnsäljare, ge er till känna!

”-Innan vi börjar vårt samtal vill jag bara berätta att jag inte är en säljare”.

Inte ett helt ovanligt citat. Vad är det för inledning? Är det så ”fult” att vara säljare så vi i vår intresseväckare börjar med att berätta att vi inte är säljare fast vi är säljare. Eller rättar sagt, du vill sälja till mig och vad blir du då?

Funderar vidare på definitionen av en säljare? Så jag vänder mig till det oraklet med svaret på allt Google, frågan är enkel: vilka är säljare? Svaret verkar inte lika enkelt. Det finns en massa svar som alltid, men inga tydliga bra svar.

Min personliga upplevelse är att väldigt många är säljare, fast det är inte vad de säger att de är, så med andra ord de är dolda säljare, lönnsäljare. I min värld möter jag säljare i princip hela tiden. Men en del är lönnsäljare, här kommer ett exempel:

Min personliga banktjänsteman, vi träffas ett par gånger varje år och då får jag personlig rådgivning utifrån vår relation. Han ger mig rekommendationer på vilka banktjänster som är lämpliga och vi ser över sparande med mera.
Så vad är det egentligen min banktjänsteman gör, jo vi träffas i kundbesök och han gör en behovsanalys av mig och mitt nuläge därefter föreslår han några specifika lösningar och säljer banktjänster till mig. Detta kan gå till i stil med:

 ”-Jo, Henrik när du är ute och reser hur betalar du för hotell, mat med mera på resande fot?”

”-Det gör jag med mitt bankkort.”
”-Ja och det är så många gör, du är medveten om att kortet kan avmagnetiseras och därmed inte går att bruka?”

”-Jo, förvisso.”

”-Därför rekommenderar jag dig att du har ett ytterligare kort, ett kreditkort så som ett Mastercard, då slipper du oroa dig för att du inte ska kunna betala. Visst låter det bra?”
”-Ja, det låter kanon.”
”-Precis och vi kan erbjuda dig detta för 0 kronor (entry product) det första året och sen för 279 kronor per år. Det är väl en bra lösning?”

”-Absolut vi kör på det”

Vad hände, du min personliga banktjänsteman är säljare och du sålde ett kreditkort till mig. Precis som du tidigare i vår relation har sålt bolån till mig, sparande, med mera till mig. Så kan vi göra vår relation enklare, ärligare och mer öppen så är min rekommendation skriv säljare på visitkortet för det är vad du är. Och det ska du vara stolt över. Försäljning är vackert!

Det finns få yrken som inte är försäljningsrelaterade, så varför mörka det vi faktiskt är. Stå upp för att du är säljare! Var stolt! Försäljning är vackert och att vara säljare är något som du ska ta på största allvar. Så alla ni lönnsäljare kom ut ur garderoben, det är min rekommendation till er. Jag är säljare och det kommer jag alltid vara. Ibland säljer jag min tid, precis som du betalat med din tid nu. Så tack för affären och välkommen åter.

2 juni 2014
Till toppen av sidan Till topp