Varför inte en cirkusdirektör som mentor?

Hej igen!

Jag får ofta höra från personer som söker mentorer att det är så svårt att hitta rätt mentor. Det finns ingen som kan min bransch tillräckligt bra. Ingen har erfarenhet av att jobba i just min roll. Den som pluggat på KTH vill ofta ha en civilingenjör som mentor. ”Då fattar mentorn vad jag pratar om”. En affärsområdeschef inom ett logistikföretag söker en mentor som är specialist inom logistik. Lika barn leka bäst. Jag har hört detta tusen gånger och blir lika förvånad varje gång. Måste en mentor verkligen vara ett läskpapper av dig och din yrkessituation?

Börjar det klia nu, så här kan det väl ändå inte vara? Tänk om och tänk nytt är mitt enkla svar.

Mångfald berikar. Ofta finns det betydligt fler perspektiv på en utmaning än vad man själv vid en första anblick ser.

Ett exempel, du är ledare för ett IT-företag och har en utmaning att öka tillväxten i din affär. Tänk tanken kring en mentor som är formel-1 förare, störtloppsåkare, cirkusartist, musikproducent eller kanske trollkarl. Orealistiskt kanske du säger, OK för mig, men ge olikheterna en chans. 

Det är just det som är så fantastisk med innovativt mentorskap, en mentor för att hantera den utmaning du står inför just nu. Du får inspiration och berikas med idéer och perspektiv, tillsammans hittar ni en uppsjö med olika inspel på lösningar till din utmaning. 

Läskigt, konstigt, knäppt? Tja, det är upp till dig att testa dina gränser. 

Jag själv är just nu mentor till en företagsledare inom kreativ ljusteknik. En cool och skön kille som kan det mesta om sin bransch. Han har en utmaning att öka sin omsättning. Vad kan jag om ljus? På sin höjd hur man trycker på on-knappen.  Men vilka härliga samtal vi har. Tillsammans har vi knäckt koden till företagets nästa tillväxtresa, WOW säger jag bara!

Låt innovativt mentorskap få större plats i yrkeslivet, för affärernas och hälsans skull. Läs mer på www.detinnovativamentorskapet.se

Mentorhälsningar
Günther

25 februari 2016
Till toppen av sidan Till topp