Hitta din pratainförfolkmentor

Morgondagens ledare, dvs de vi vill ha som ledare även om alltför få av dem själva vill bli ledare, är globala, social och demokratiska. De avskyr hierarkier, gillar att arbeta i team likaväl som själva och de kan ta beslut. 

Men de är fortfarande livrädda för att prata inför folk. Precis som sina föregångare.

De gör det, pratar inför folk alltså, men de är mer nervösa än vad Anja Pärson någonsin varit inför ett störtloppsåk i världstoppen.

Om ditt dilemma är att du gärna skulle vilja ta på sig ett ledarskap och samtidigt är obekväm för att prata inför folk, skulle jag råda dig att hitta en person som känner igen sig i dig, men som övervunnit sin rädsla. Be personen vara din pratainförfolkmentor.

Så länge det inte är en djup fobi vi pratar om räcker det långt att ha en klok och inkännande person att bolla med, någon som du kan vara ärlig med, som kan hjälpa dig att hitta på ett utmanande och samtidigt tryggt träningsprogram och utvärdera dina framgångar. Kanske din chef, arbetskamrat eller mamma försöker hjälpa dig, men kanske är det dags att byta tränare?

Anja hade sin pappa Anders som tränare, men så småningom insåg hon att hon var tvungen att byta. Så är det i det idrottsliga livet, man byter tränare då och då. Så är det också för oss som befinner oss i arbetslivet. Vi behöver också byta tränare emellanåt.

Många som är mentorer drivs av sin lust att hjälpa andra att utvecklas. Om du frågar dessa mentorer var denna lust bottnar, så säger de ofta att de själva fått eller saknat denna hjälp tidigt i sin karriär. De vet hur det kan kännas att vara osäker, ny, förvirrad, tänd, lustfylld och ångestfylld. Och att mitt i allt detta behöva stå och prata inför folk och hoppas att ingen ser hur händerna darrar eller halsen blir rödflammig.

Förr blev man ledare för lönen och bonusarnas skull, eller så blev man det för hederns eller familjens skull. Nu säger många nya ledare att de är det för att de vill utveckla sig själva, förverkliga sig, växa som personer, göra en spännande utvecklingsresa.

Detta inlägg har jag skrivit ihop med Daniel som är ett levande exempel på en person som gått från att hata att prata inför folk, till en brinnande lust att göra det om och om igen. 

Hälsningar Heléne

12 april 2016
Till toppen av sidan Till topp