En äktenskapsmäklerskas funderingar

Tänk hur många timmar jag har kastat bort på att matcha olika personer med lämpliga mentorer. 

Likt en äktenskapsmäklerska har jag noggrant kartlagt vem som passar ihop med vem. Detta ända tills jag fick frågan från en journalist om vad som är viktigast i en mentorprocess. Jag sa att det var att man hittade och fokuserade på de verkliga utmaningarna. Alltså inte att man matchas med rätt person. 

Då insåg jag att ingen av oss som gör matchningar egentligen vet vad som är människors verkliga utmaningar i sina roller och verksamheter. Eftersom människor själva oftast inte vet det, är en av mentorn huvuduppgifter att hjälpa till i sökarbetet. En bra mentor är lite av en spårhund, kanske en Bosanski ostrodlaki gonic-barak, som nosar runt och till slut kanske hittar ett spår som den andra tappat bort och plötsligt … Ja plötsligt händer det. 

Jag skulle vilja säga att det allra viktigaste i en mentorprocess är att mentorn är bra på att nysta, fråga, klura, utmana, använda sina personliga lärdomar, se oväntade kopplingar, vågar tänka nytt och förmår lägga pannan i djupa veck och fråga sånt som ”Vad medför det för dig att du tänker så här?”, på ett sätt som gör det till en spännande fråga, ett spår, och inte en anklagelse. 

Fördelen med att ha en mentor som man har matchats ihop med är att det inger trygghet. Båda parterna tror sig redan från början veta att de passar bra ihop. Sånt är skönt.  

Många som söker en mentor, som inte ingår i mentorprogram och inte blivit matchade med en mentor, söker en person som har lyckats. Vad personen har lyckats med spelar inte alltid så stor roll, men personen ska ha lyckats och därmed kunna betraktas som lyckad. Ändå kan jag misstänka att det är de som har misslyckats, misstagit sig, missat målen och som gått vidare, inte stannat i ömkandets trista grop, utan klättrat upp och tagit nya friska tag som är de bästa mentorerna. 

Jag hörde apropå det en av dessa fd misslyckade ledare och numera skickliga mentorer säga, att han för några år sedan stod vid ruinens brant och tittade ner i avgrunden, men att han sedan dess lyckligtvis tagit ett avgörande steg framåt …

Heléne

9 mars 2016
Till toppen av sidan Till topp